Antena Meniu Search
x

O mie de lei pentru restaurarea operelor lui Brâncuşi

Nu este o glumă şi nici măcar o greşeală. Cu atâţia bani figurează ansamblul de la Târgu Jiu pe lista monumentelor care vor primi fonduri prin Programul Naţional de Restaurare, de la Ministerul Culturii.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 26.08.2020, 17:20

Vezi și
  • Municipalitatea ia propriile măsuri pentru protejarea sculpturilor urbane.
  • Vor fi făcute, alături de experţi, primele acţiuni de curăţare şi biocidare a operelor.

Ansamblul Monumental Calea Eroilor, de la Târgu Jiu, a fost inclus de Ministerul Culturii pe lista monumentelor aflate în stare gravă de degradare. În total sunt 25 de monumente pentru care se vor aloca 34 de mii de lei.

Doar că, în dreptul sculpturilor lui Brâncuşi, este trecută suma de o mie de lei. Infimă în comparaţie cu valoarea lucrărilor de reabilitare de care operele au nevoie.

Că sculpturile au nevoie de restaurare se vede cu ochiul liber. Lipsa intervenţiilor, trecerea timpului şi intemperiile şi-au lăsat amprenta asupra operelor care au început să înverzească.

Fostul viceprimar al oraşului, care s-a ocupat de relaţia cu Institutul Naţional al Patrimoniului, când s-a pus în discuţie finanţarea acestui proiect, susţine că, de fapt, suma va fi mai mare.

Dar până vom afla suma exactă mai avem de aşteptat. Şi asta pentru că valoarea finală va fi anunţată abia după ce sculpturile vor fi evaluate cu atenţie de specialiştii în restaurare.

Adrian Tudor - fost viceprimar Târgu Jiu: Suma, chiar dacă ne stârneşte curiozitatea, nelămurirea că de ce este o sumă mică, trebuie prevăzut oricât acolo pentru a avea, în capitolul de investiţii, prinsă această acţiune.

Şeful instituţiei care are în administrare sculpturile lui Constantin Brâncuşi, de la Târgu Jiu, este şi el convins că suma va fi alta. Cel puţin, conform ultimelor promisiuni ale Ministerului Culturii erau că va ansamblul va primi de 100 de ori mai mulţi bani.

Doru Strâmbulescu - directorul Centrului de Cercetare şi Documentare Brâncuşi: Nu sunt o mie de lei. Sunt 100 de mii de lei pentru ansamblul brâncuşian şi erau bani dedicaţi pentru scrierea proiectului de restaurare. Sunt operațiuni complexe care trebuie făcute.

Mulţi sau puţini, în aşteptarea banilor de la Minister, municipalitatea ia propriile măsuri pentru protejarea sculpturilor urbane.

În această toamnă, vor fi făcute, alături de experţi, primele acţiuni de curăţare şi biocidare a operelor, intervenţii ce nu au mai fost făcute de şapte ani. Iar, pentru asta, au fost alocaţi 140 de mii de lei din bugetul local.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » O mie de lei pentru restaurarea operelor lui Brâncuşi