Antena Meniu Search
x

Video Oamenii s-au îmbulzit să ia "aghiasma mică" la Dervent, de Izvorul Tămădurii. Au renunţat la distanţare pentru minuni împotriva Covid

Aproximativ 2000 de oameni au participat vineri la slujba de Izvorul Tămăduirii de la Dervent. Deşi a fost cald, oamenii au purtat măşti de protecţie şi au rămas până la finalul slujbei ţinute de IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Iar la final, chiar s-au îmbulzit pentru a lua aghiasma despre care se crede că face minuni.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 07.05.2021, 16:45

Vezi și

ÎPS Teodosie a oficiat Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, de praznicul Izvorului Tămăduirii, iar apoi a mers la izvorul tămăduitor, situat în apropierea mănăstirii, unde a săvârșit slujba de Sfințire Mică a Apei (Aghiasma Mică).

An de an, oamenii vin in numar mare din toate colțurile tarii pentru a lua apa sfintita despre care cred ca face minuni. În ciuda restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, aceştia s-au îngrămădit şi pe alocuri chiar îmbulzit pentru a luat sfânta apă.

"La mănăstirea Dervent vin foarte mulţi credincioşi, an de an. Oamenii cred cu tărie în puterea miraculoasă a apei. Tradiţia spune că atunci când Sfântul Apostol Andrei a ajuns pe aceste meleaguri, aici nu exista apă. Apostolul Andrei a fost cel care a adus creştinismul în ţara noastră. Însetat a lovit cu toiagul în piatră şi a început să curgă apă.

Pe acelaşi subiect

Slujba a început la ora 9, iar ÎPS Teodosie a venit în jurul prânzului .Aproape 2.000 de oameni au venit din toate colţurile ţării. Aceştia spun că au venit şi se roagă pentru sănătate, pentru familie şi pentru a trece mai uşor peste toate problemele pe care le-au întâmpinat în ultima perioadă. Au fost şi foarte mulţi jandarmi, echipe de dialog. Oamenii în uniformă stau de vorbă cu credincioşii şi le spun să poarte corespunzător masca de protecţie şi să respecte pe cât posibil distanţarea. Lucrul acesta a devenit imposibil în momentul în care oamenilor li s-a permis accesul să ia apa sfântă", a transmis Andreea Filip, reporter Observator.

Ce sărbătorim de Izvorul Tămăduirii, pe 7 mai 2021

Izvorul Tămăduirii 2021. Creștinii ortodocși sărbatoresc în vinerea din Săptămâna Luminată Izvorul Tămăduirii, care în acest an pică pe 7 mai 2021. Sărbătoarea este închinată Maicii Domnului și amintește de una dintre minunile acesteia.

Inainte de a fi împărat, Leon cel mare a găsit într-o pădure un orb care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa.

Pentru a mulțumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică unde s-au săvâșit apoi multe minuni. Aceasta Biserică, situata în vechiul cartier Vlaherne, se mai vede și astazi in Istanbul.

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii nu are o dată fixă, fiind prăznuită în vinerea din Săptămâna Luminată, adică vinerea care urmează după Paşte. În 2021, această sărbătoare pică pe 7 mai.

În această zi, credincioșii merg la biserică pentru a lua Agheasmă Mică, apă sfinţită ce poate fi băută tot anul, spre deosebire de Agheasma Mare, de la Bobotează, care poate fi băută timp de numai 8 zile.

Apa sfintita de Izvorul Tămăduirii este luată de credincioși pentru vindecarea de bolile sufletești si trupești.

Ce semnificație are Izvorul Tămăduirii pentru credincioșii ortodocși

Istoria sărbătorii vine din timpul împăratului bizantin Leon I şi se referă la vindecarea unui orb de către Fecioara Maria.

Tradiţia spune că împăratul Leon (457 - 474), pe când era tânăr, încă neîncoronat, se plimba printr-o grădină din apropierea vechii cetăţii bizantine. Acolo ar fi întâlnit un bătrân orb, cu care a vorbit despre Dumnezeu şi Învierea Fiului Său. După un timp, bătrânul l-ar fi rugat pe împărat să-i dea apă şi să-l ducă în cetate. Tânărul Leon a căutat în jur un izvor, dar nu a găsit. În momentul acela, însă, Maica Domnului i-a spus: "Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure şi, luând cu mâini apă tulbure, potoleşte cu ea setea orbului şi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi". Aşa a găsit viitorul împărat un izvor din care a dat să bea orbului şi l-a spălat pe faţă. Apa l-a vindecat imediat pe orb, iar Leon a exclamat: "Maica Domnului, eşti aici! Te-am găsit”, potrivit crestinortodox.ro.

Tradiţia mai spune că împăratul a ridicat pe acel loc o biserică şi că Maica Domnului s-a arătat oamenilor vindecându-le suferinţele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Oamenii s-au îmbulzit să ia "aghiasma mică" la Dervent, de Izvorul Tămădurii. Au renunţat la distanţare pentru minuni împotriva Covid