Antena Meniu Search
x

Obiceiuri vechi și noi de Sfântul Andrei. Ornamente speciale realizate cu usturoi de Copălău

Şi-a câştigat faima datorită unui articol apărut în presa internaţională. Apoi românii i-au redescoperit gustul unic şi efectele terapeutice. Vorbim despre usturoiul de Copălău, cultivat de peste 200 de ani în localitatea din nordul României.

Vezi și

Şi-a câştigat faima datorită unui articol apărut în presa internaţională. Apoi românii i-au redescoperit gustul unic şi efectele terapeutice. Vorbim despre usturoiul de Copălău, cultivat de peste 200 de ani în localitatea din nordul României. Ca să nu i se mai piardă faima, cei mai mici dintre localnici îi dau acum plantei aromatice o nouă întrebuinţare. Fac aranjamente speciale, la mare căutare în ajunul sărbătorii de Sfântul Andrei.

În ajunul sărbătorii de Sfântul Andrei, în biblioteca şcolii din Copălău e forfotă mare. Îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, mai mulţi elevi fac decoraţiuni speciale. Vedeta este usturoiul.

Cătălina Moisa, bibliotecar: Am zis să reînviem tradiţia de Sfântul Andrei, dar într-un alt mod. Mai placut şi într-un mod care este în trend, de fapt. Noi nu o să ne mai dăm cu usturoi pe la încheieturile mâinilor, dar noi o să facem nişte ornamente ceva mai deosebite.

Noaptea de Sfântul Andrei este echivalentul românesc al nopţii de Halloween, cu multe tradiţii şi superstiţii. Din bătrâni se spune că spiritele ies in lume, iar oamenii se apără de vrăji cu usturoi şi busuioc.

Comuna Copălău din Botoşani este "patria usturoiului". Jumătate din localnici sunt cultivatori şi aproape în faţa fiecărei case, se află tarabe improvizate cu sute de „funii" de usturoi scoase la vânzare. 

Deşi primesc cu drag aranjamentele moderne făcute la şcoală de nepoţi, bunicii nu renunţă la tradiţie. 

De Sfântul Andrei se pune grâu la încolţit, pentru ca gospodarii să afle cum va fi recolta de anul viitor, dar şi cât de prosperă va fi casa. Dacă noaptea este senină tradiţia spune că iarna va fi blîndă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Obiceiuri vechi și noi de Sfântul Andrei. Ornamente speciale realizate cu usturoi de Copălău