Video Opera din Iaşi va avea propriul sediu, după aproape 70 de ani de "găzduire" pe scena Teatrului Național. Unde va fi construită clădirea
O nouă clădire pentru Opera Naţională Română din Iaşi ar urma să fie construită în zona Copou. După mai multe variante pentru amplasament, care se tot discută de un an, autorităţile par să fi căzut în final de acord. Deși instituția a fost înființată în 1956, nu a avut niciodată un sediu și o clădire de spectacole proprie, ci a împărțit mereu spațiul cu Teatrul Național din Iaşi.
Vorbim despre epopeea unei instituții de cultură fără casă. Greu de crezut având în vedere faptul că este una dintre cele mai cunoscute şi apreciate din ţară.
Opera din Iaşi va avea scenă proprie
Cât de mare putem spune că este problema faptului că oraşul Iaşi nu are în acest moment un sediu propriu al Operei? "E o problemă mai ales pentru faptul că Iaşi este un mare consumator de cultură. Iaşiul consumă cultura clasică", spune Andrei Apreotesei, manager Ateneu Național Iaşi.
Discuțiile despre o clădire proprie au început în urmă cu un an. Nu mai puțin de patru variante au fost discutate de autoritățile locale.
"Acest teren a fost unul dintre primele luate în discuţie pentru a se ridica aici clădirea Operei Naţionale Române din Iaşi. Din păcate însă, terenul are nu mai puţin de 16 proprietari. Aşa că ideea a fost în scurt timp abandonată", arată Clara Mihociu, reporter Observator.
"Un alt spaţiu luat în considerare se află la doar câţiva metri de Teatrul Naţional din Iaşi unde funcţionează Opera. Este dincolo de aceste porţi, numai că o parte din terenul de aici se află sub sechestru fiindcă proprietarul său se află cercatat într-un dosar penal", adaugă Clara Mihociu, reporter Observator.
"Şi, în cele din urmă, am identificat un teren de 10.000 de metri pătraţi în zona Copou. Considerăm că este zona reprezentativă a oraşului nostru în ceea ce priveşte manifestările culturale", crede Sebastian Buraga, purtător de cuvânt Primăria Iaşi.
De ani buni, spectacolele sunt găzduite la Teatrului Național din municipiu, mai mult din milă. Este greu ca două instituţii de o asemenea anvergură să împartă un singur spaţiu? "E foarte greu fiindcă vorbim de artişti, iar artiştii sunt capricioşi, artiştii sunt sensibili, artiştii sunt mofturoşi şi asta-i face speciali", este de părere Andrei Apreotesei, manager Ateneu Național Iaşi.
Proiectul construirii unei clădiri proprii va fi finanțat printr-un program național desfășurat pe o perioadă de şase ani. Sediului instituţiei culturale ieşene îi vor fi alocate 15 milioane euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰