Antena Meniu Search
x

Ludovic Orban, despre trecerea la starea de alertă: Oamenii vor respecta regulile

În primele trei zile ale stării de alertă, mergem pe mâna noastră şi Guvernul merge pe încredere că vom respecta regulile. Pentru că nu are pârghii legale să dea sancţiuni. Doar recomandări.

de Redactia Observator

la 15.05.2020, 21:38

Vezi și
  • Autoritățile ar putea da amenzi pe legea stării de alertă abia de luni.
  • Polițiștii fac recomandări, până la intrarea în vigoare a legii respective.

Prinşi la mijloc, oamenii fie nu au înţeles ce au de făcut în aceste zile, fie ştiu că nu au cum să fie amendaţi şi profită de cele trei zile de graţie.

Ludovic Orban, premierul României: Oamenii vor respecta regulile. Sunt convins că le vor respecta, chiar dacă momentan riscă o mustrare, un avertisment. Și acum avem bază să dăm amenzi. Nu suntem lipsiţi de bază legală să dăm amenzi.

La câteva ore distanţă, premierul face declaraţii contradictorii. Iar în confuzia creată, oamenii fie nu au înţeles ce au de făcut, fie profită că nu pot fi traşi la răspundere.

O persoană susține că "am înţeles că se pot da de la unele şi că nu se pot da de la altele. Deci până la urmă nu ştiu sigur. Tot mi-am făcut acea cerere, o pot în ghiozdan", în timp ce o altă persoane este de părere că "băieții au un vid legislativ și înțeleg că nu pot da amenzi".

Ludovic Orban, premierul României: O perioadă de timp, recomandarea dată către forţele de ordine a fost de a informa, de a solicita respectarea regulilor. Am prevăzut o serie destul de largă care le permite cetăţenilor să iasă din localitate. Dacă vă încadraţi în motivele de deplasare prin ceea ce declaraţi, nu vă amendează nimeni. Aveţi libertatea să ieşiţi din localitate. După această perioadă de informare sigur dacă cineva nu va respecta putem să dăm şi amenzi.

Aşa că poliţiştii au început să facă verificări şi la ieşirile din localităţi. În loc de sancţiuni, au făcut recomandări.

Ciprian Romanescu, purtător de cuvânt Poliția Capitalei: Recomandăm în aceste sens să păstreze distanţa, să poarte măşti şi mănuşi în spaţii aglomerate, să evite locurile foarte aglomerate şi, în continuare, să respecte normele legale în vigoare.

Toate deplasările din acest weekend, fie că sunt spre munte sau spre mare, vor sta sub semnul încrederii.

Adrian Cuculis, avocat: Nu ar putea acea persoană să fie amendată în nici un fel şi chiar dacă ar fi amendată sub regimul stării de alertă, cu toate sancţiunile modificate, amenzile ar fi cu siguranţă neconstituţionale.

Regulile se schimbă însă de luni, când intră în vigoare legea stării de alertă în baza căreia pot fi date amenzile pentru nerespectarea regulilor.

Ba avem bază legală, ba ne bazăm pe responsabilitatea oamenilor sau dăm mustrări verbale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Ludovic Orban, despre trecerea la starea de alertă: Oamenii vor respecta regulile