Antena Meniu Search
x

Video "Până completează formularul, trece iarna". Munţi de hârtie şi condiţii absurde cerute cetăţenilor pentru obţinerea ajutorului de încălzire

Ajutorul pentru încălzire nu prea încălzeşte pe nimeni. Un dosar stufos şi condiţiile absurde împiedică oamenii să beneficieze de sprijin. Nici funcţionarii nu sunt foarte dumiriţi şi pasează răspunderea de la unii la alţii. În plus, experţii în energie spun că termenul-limită este restrictiv şi că, în realitate, foarte puţini vor avea parte de ajutor iarna aceasta.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 17.10.2021, 21:00

Vezi și

Maria Petruta, pensionar: În acele formulare trebuie să bifez câte găini am în curte. Din păcate, n-am. Câte clase am. Am 68 de ani, mai e nevoie acum de studii?!

De câteva zile, Maria Petruţa se luptă să completeze cele 14 pagini ca să primească ajutorul pentru încălzire. Din pensia de 1300 de lei, abia supravieţuieşte de la lună la lună.

Maria Petruta, pensionar: M-am dus unde e Primăria și mi-au spus să mă duc la Asistenţă Socială. Când am ajuns la Asistenţă Socială se uitau la noi parcă eram extratereștri. Poftim? Ce ați spus? Ce-s alea? Nici ele, săracele, nu ştiau despre ce este vorba. 

Este prima oară când pentru un astfel de sprijin e pusă pe drumuri şi pusă în situaţia de a bifa condiţii absurde. 

Pe acelaşi subiect

Narcisa Marchitan, director direcția Asistenţă Socială Suceva: Noi am introdus, în plus faţă de model, viza asociaţiei de proprietari, că ajutorul se acordă și în funcţie de numărul de camere și numărul de persoane.

Formular fără sfârşit

Ioan Purica, expert în energie: Până completează formularul, trece iarna. De ce trebuie persoana să facă așa ceva și nu funcţionarul de stat?!

Cu un termen limită care bate la uşă, experţii în energie spun că foarte puţini vor apuca să beneficieze, în mod real, de ajutor. Formularele ar trebui depuse la primărie până pe data de 15 octombrie a fiecărui an. Acum, termenul a fost prelungit până pe 20 noiembrie, pentru că legea a fost aprobată târziu. 

Anca Sinea, cercetător, expert in energie: Birocraţia impune o listă foarte lungă de restricţii care împiedică persoanele beneficiare sau care ar trebui să aibă acces să și aibă acces.

Ajutorul de încălzire nu se acordă celor care deţin o a doua locuinţă, au un teren agricol mai mare de 1000 mp intravilan sau o maşină cu o vechime mai mică de 10 ani. În plus, se mai cer...

Narcisa Marchitan, director direcția Asistenţă Socială Suceva: Actele de statre civila a tuturor membrilor de familie care domiciliază acolo. Actele de venit. 

Pot primi ajutorul pentru încălzire consumatorii vulnerabili de energie termică în sistem centralizat, curent, gaze sau lemne. Aceştia vor fi subvenţionaţi doar pentru un singur tip de încălzire. (CARTON) Şi vor beneficia şi de o reducere lunară, pe tot parcursul anului, de 30 de lei la factura de curent şi de 10 lei la cea de gaze. Venitul nu trebuie să depăşească 1.386 de lei pe membru de familie, respectiv 2.053 de lei, în cazul unei singure persoane. (SCRIS) Teoretic, 500 de mii de gospodării ar urma să beneficieze de acest sprijin. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » "Până completează formularul, trece iarna". Munţi de hârtie şi condiţii absurde cerute cetăţenilor pentru obţinerea ajutorului de încălzire