Antena Meniu Search
x

Video Parapetul de pe DN1 care nu-ţi permite să faci accident. Sistemul costă 300.000 de lei per kilometru

Drumul Naţional 1 este unul dintre cele mai circulate din ţară, ceea ce îl face şi unul dintre cele mai periculoase. Pentru a reduce numărul de accidente, pe marginile lui a apărut un parapet special, format din role galbene, ce menţin autovehiculul pe roţi, pe calea de rulare, în cazul unui impact. Sistemul costă 300.000 de lei doar pentru...atentie! Un singur kilometru.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 26.05.2022, 20:26

Vezi și

Principiul este simplu: rolele sunt montate  pe o structură metalică solidă și bine fixată în pământ. În cazul unui impact, vehiculul se lovește de rolele în mișcare aproape la fel cum se lovește un vapor pe cauciucurile instalate pe mal, în port. Suntem pe drumul naţional 1, între Braşov şi Predeal şi aşa arată parapetul. Vorbim practic despre o construcţie solidă în care rolele de culoare galbenă preiau în mod dinamic forţa impactului, o reduc şi menţin vehiculul pe calea de rurale.

"Este foarte bine venit, mai ales iarna, când e polei şi nu încetinesc", spune un şofer. "În multe locuri exista posobilitatea ciocnirilor frontale, iar parapeţii aia de beton sunt ca şi cum ai merge prin tunel", declară un altul. Zonele alese pentru montarea parapetelor cu role sunt cele de viraj, în care s-au petrecut cele mai multe accidente rutiere grave.

"Acesta a fost un proiect pilot făcut de CNAIR, reacţiile sunt foarte bune, context în care vor exista mult mai mulţi parapeţi de genul acesta", a declarat Tudor Duţu, DRDP Braşov. În județul Brașov, pe drumurile naționale sunt instalate parapete cu role pe o lungime totală de peste un kilometru. Costul total este de 300.000 de lei, pe kilometru.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Parapetul de pe DN1 care nu-ţi permite să faci accident. Sistemul costă 300.000 de lei per kilometru