Antena Meniu Search
x

Pașii pe care îi au de urmat suspecții de coronavirus când apar primele simptome (Video)

Într-o perioadă în care aproape orice simptom pare motiv de panică, este important de ştiut ce trebuie să facem dacă suspectăm că ne-am îmbolnăvit. Spre exemplu, vă treziţi dimineaţa şi simţiţi că aveţi febră. Sau aflaţi că sunteţi contact al unui pacient pozitiv. Cum trebuie să procedaţi? Ce aveţi de făcut? Pe cine anunţaţi prima dată? Sunt câteva întrebări la care am încercat să găsim răspunsuri. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 13.10.2020, 22:37

Vezi și
  • Suspecții de coronavirus ar putea fi internați pentru cel puțin 48 de ore.
  • Suspectul de coronavirus are dreptul să ceară intervenția unei ambulanțe, dacă i se agravează simptomele.

Comunicarea haotică şi bâlbâielile autorităţilor nu fac decât să inducă panică, inclusiv printre cei care nu se sperie aşa uşor de obicei. Nu știm când suntem expuși pericolului, în mod real, și nici cum trebuie sa acționăm. 

În primul rând, trebuie să definim ce înseamnă contact direct sau caz suspect. Suntem suspecți dacă avem o infecție respiratorie acută cu debut brusc și cel puțin unul dintre următoarele simptome: tuse, febră sau dificultate în respirație. 

Iar contacți direcți suntem atunci când locuim în aceeași casă cu o persoana confirmată sau am stat mai mult de 15 minute și la o distanță mai mică de doi metri de un bolnav.

În funcție de situație, sunt câteva scenarii care pot fi urmate. Esențiale sunt ultimele 72 de ore din momentul în care suspectăm că am fost infectați sau începem să prezentăm simptome.

Primul pas este să ne autoizolăm. Sunăm medicul de familie și îi explicăm ce se întâmplă, dacă avem simptome sau suspectăm că suntem contact direct la un caz confirmat. Medicul de familie va şti ce avem de făcut. 

Gindrovel Dumitra, medic de familie: Este important ca să înţelegem că, dacă avem o infecţie respiratorie, nu ne deplasăm nici la serviciu, nici la şcoală, nici la cabinetul medicului de familie până când nu luăm legătura cu acesta. Dacă simptomatologia este severă, se recomandă să sunăm la 112. Caz suspect e orice persoană care are febră şi tuse sau orice persoană care are cel puţin trei simptome dintr-o paletă mai largă: febră, tuse, durere în gât, greaţă, vărsători, pierdere gust, miros, tulburare stare de conştienţă.

Trebuie sa știm că legea prevede și situațiile clare în care putem fi testați gratuit și este necesară internarea. 

Avem dreptul să fim testați gratuit, dacă avem deja simptome și suntem suspecți de infecție cu Sars-Cov-2. Dacă rezultatul este unul pozitiv, avem de urmat un alt protocol, pe care ni-l va recomanda medicul.

Legea spune că trebuie să fim evaluați în spital, unde vom fi internați pentru cel puţin 48 de ore. Totuși, unii pacienți refuză internarea și cer sa primească tratament la domiciliu. 

Dacă vă aflați printre cei care fac asta, e bine să știți că trebuie să-l informaţi zilnic pe medicul de familie despre cum vă simţiţi. Pacientul are dreptul să ceară ambulanță dacă i se agravează simptomele. Decizia ar trebui luată împreună cu medicul care-l monitorizează. 

Cristiana Geormăneanu, director medical Spitalul Județean de Urgență Craiova: Sunt pacienţi care au avut contact cu alţii pozitivi şi sunt speriaţi şi sună repede la Ambulanţă să se testeze. Este destul de greu de manageriat o astfel de situaţie. Nu toată lumea care are simptome uşoare trebuie să sune la Ambulanţă şi să vină în Urgenţă. Această idee de a veni şi a se testa nu face decât să aglomereze sistemul şi bonavii întârzie să fie văzuţi de medicii de gardă.

Dincolo de toate recomandările pentru momentul în care suspectăm o infectare, cel mai important este să respectăm regulile de igienă şi să purtăm masca de protecţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Pașii pe care îi au de urmat suspecții de coronavirus când apar primele simptome (Video)