Antena Meniu Search
x

Video Pericol pentru turişti: staţiunea de pe litoralul românesc unde faleza stă să se prăbuşească în mare dintr-o clipă în alta

Litoralul românesc îşi pierde falezele, încet dar sigur! Marea a măcinat atât de mult malul, încât sapă sub structura de rezistenţă. Faleza din Costineşti stă să se prăbuşească şi numai un miracol a făcut ca până azi niciun turist să nu fie rănit.

de Redactia Observator

la 30.05.2022, 22:03

Vezi și

Faleza din Costineşti a ajuns o capcană pentru turişti şi localnici. Autorităţile au amplasat în urmă cu doi ani stâlpi de fier ca să susţină malul. Între timp, aceştia au început să se prăbuşească pe nisip, iar marea aproape că-i înghite cu totul. "Cred că din 2018-2019 situaţia stă cam aşa. Dar, în timp, după cum vedem, degradarea continuă şi nu se intervine deloc pe tronsonul acesta de faleză", spune Mugurel Călin, consilier local Costineşti.

Plaja din Costineşti, înghiţită de mare. Pericol pentru turişti

Nici măcar peticul de nisip pe care turiştii făceau plajă vara trecută nu mai există. Iar o terasă situată chiar pe faleză s-a dărâmat, după ce marea a spălat nisipul de la baza peretelui de beton. "Pentru c-au fost făcute fără să gândească, fără să aibă experienţa de a zidi un mal în zona apei. Trebuie să ai stabilopozi groşi, turnaţi lângă perete, zidiţi până sus şi pe urmă să pui un rând de pietre, două, trei", crede o femeie.

Apele Române Dobrogea-Litoral au realizat, în urmă cu patru ani, un studiu din care rezultă că o bună parte din faleză se află într-o stare critică, existând pericolul real ca planşeele de beton, care au rol de susţinere, să se disloce şi să se prăbuşească. Doar că guvernanții nu au mai găsit bani pentru astfel de lucrări. "Momentan se discută a cui e problema, ştiţi. Nu se ştie a cui e problema: a Apelor Române sau primariile ... Se-amână de pe-o parte pe alta", comentează un localnic.

"Problema malului este de aproape 10 ani. Eu acum un an şi jumătate ... Au venit de la Apele Române, am avut o discuţie şi atunci ni s-a promis că vor veni, odată cu înnisiparea vor consolida", povesteşte Dorin Jeanu, primarul din Costineşti. "Stațiunea Costinești va beneficia în cadrul proiectului de o protecție costieră de 2.550 de m liniari și de 16 ha de plajă nouă. În cadrul proiectului vor fi demolate mai întâi structurile existente și vor fi instalate recifuri artificiale. În prezent Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (A.B.A.D.L) monitorizează zona și a îngrădit-o pentru siguranța localnicilor și turiștilor", se arată într-un comunicat de presă emis de Apele Române Dobrogea Litoral.

Dar niciun constructor nu a participat la licitaţia de atribuire a contractului de execuţie. Până atunci, singura intervenţie a statului român pentru evitarea unor accidente sunt câteva garduri. Planurile pentru Costineşti sunt mari. Plajele ar urma să fie lăţite cu 70 - 100 de metri şi vor fi amenajate şapte diguri de piatră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Pericol pentru turişti: staţiunea de pe litoralul românesc unde faleza stă să se prăbuşească în mare dintr-o clipă în alta