Antena Meniu Search
x

Peştele românesc lipseşte din marile magazine

Nicio masă fără peşte, dar aproape. niciun peşte din România. Este realitatea cu care ne confruntăm în orice magazin.

Vezi și

Nicio masă fără peşte, dar aproape. niciun peşte din România. Este realitatea cu care ne confruntăm în orice magazin.

Din mari piscicultori, am ajuns... mari importatori. Cantităţi uriaşe de peşte oceanic congelat, dar şi fructe de mare ajung zilnic pe rafturile magazinelor noastre. 80 de mii de tone pe an. Încântaţi de gust, dar şi de preţ, românii cumpără cu kilogramele. 

Românii consumă anual, în medie, şase kilograme de peşte, de patru ori mai puţin faţă de media europeană, arată cele mai recente date. Importurile de peşte reprezintă circa 80% din consum, în timp ce producţia autohtonă doar 18%. 

Gabriel este pescar. Face asta mai mult din pasiune. Şi-a transformat terenul agricol de lângă Bucureşti în baltă. A săpat trei metri în adâncime şi apoi a umplut cu apă. 

Pe acelaşi subiect

Acesta este puietul de crap. Din toamna trecută, deci practic are o vară, aşa se spune. Avem cred că 500 de mii de bucăţi în ambele bazine, produs natural. 

Condiţiile de exploatare sunt precare. Nu te ajută nimeni să poţi să îl exploatezi. + Am nişte prieteni care cresc peşte în Bulgaria. Firmă românească, pescărie românească şi îl aduc de acolo şi e mult mai ieftin decât al nostru. Pentru că autorităţile bulgare îi ajută. 

Aşa că afacerea de la marginea capitalei nu-i aduce cine ştie ce profit. Nici alţi pescari nu o duc mai bine. 

Pleacă din Delta Dunării la un preţ derizoriu. Cei de acolo, chiar văd, sunt acuzaţi de braconaj, dar li se oferă un doi lei pe un kilogram de peşte şi aici ajunge 12. + La fel şi în zonele Oltului, la fel şi în sudul ţării, Dunăre. 

Şi vânzătorii din pieţe se plâng de cererea mică pentru peştele românesc. De import se caută somonul, dorada, lupul de mare, chiar şi păstrăvul, că şi acela ni-l aduce tot din import. 

Am fost mari piscicultori, dar după Revoluţie au cam scăpat puţin frâiele în domeniu, în sensul că flota nu mai pescuia. Ştiţi că înainte era sloganul NICIO MASĂ FĂRĂ PEŞTE.  În momentul în care preiei ceva şi nu investeşti, ci doar exploatezi, o să ajungi la un moment dat să ai o baltă goală, curată. 

Macroul, cel mai căutat peşte oceanic în România, este chiar şi cu cinci lei mai scump în magazine faţă de pieţe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Peştele românesc lipseşte din marile magazine