Antena Meniu Search
x

Plajele de pe litoral vor fi "imbogatite" cu nisip de la Dunare

Peste doi ani,plajele de pe litoral vor fi "imbogatite" cu nisip de la Dunare. Proiectul care costa 170 de milioane de euro va incepe in aceasta toamna.

Vezi și

In cativa ani, plajele vor fi de zece ori mai late. Litoralul se va mari cu 33 de hectare intre Mamaia si Eforie. Mare va fi si costul proiectului. 170 de milioane de euro, dintre care 145 vor veni de la Uniunea Europeana.

Cu banii acestia, specialistii de la Apele Romane vor aduce nisip fin de la Dunare sau din largul marii si vor ridica diguri de protectie impotriva eroziunii. Fara ele, marea va continua sa inghita plajele, la fel cum a facut-o in ultimele decenii.

Specialistii spun ca in ultimii 40 de ani, apa a inaintat metru cu metru catre tarm, inghitind astfel portiuni imense din plaja. Numai in statiunea Mamaia, anul trecut s-au pierdut doi metri de plaja. La fel de grava este situatia si in zona Constanta Nord si Sud sau la Eforie.

Proiectul se va concentra pe cinci zone de coasta, cele mai expuse procesului de eroziune accelerata, care masoara in total 7,3 kilometri.

Lucrarile vor incepe in toamna si ar trebui sa fie gata pana in 2015. Santierul se va muta apoi in sud, spre Vama Veche.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri sociale » Plajele de pe litoral vor fi "imbogatite" cu nisip de la Dunare