Un bărbat a rămas fără 6.300 de lei, după ce 2 indivizi au făcut peste 60 de plăţi din cardul lui. Poliţiştii au spus că îi vor căuta pe vinovaţi abia după 1 Mai

Publicat: 30.04.2018, 19:17.
Actualizat: 30.04.2018, 20:12

Doi barbati au facut peste 60 de plati cu un card contacless pe care l-au gasit intamplator.

Plăţile fără cod pin pot fi mană cerească pentru hoţi. Teoretic, nu se pot face tranzacţii mai mari de 100 de lei, fără cod. Practic, pot cheltui toţi banii de pe un card fără prea mare efort. Un tânăr din Bucureşti a aflat asta pe pielea lui. În două ore, cei care i-au găsit cardul pierdut au făcut peste 60 de plăti de 100 de lei.

Doi indivizi au găsit un card fără proprietar. În teorie, bucata de plastic nu are valoare fără codul pin, dar hoţii au şi reuşit să îl golească. Ce nu ştiau ei este că proprietararul de drept va pleca pe urmele lor.

Proprietarul cardului: "Ei au făcut plăţi cu cardul meu contactless de 6.300 de lei. La un moment dat li s-a făcut şi foame. Şi-au cumpărat şi de mâncare cu cardul meu. Peste zece trazacţii într-un singur magazin, în alte magazine şapte tranzacţii, 12 tranzacţii. Nimeni nu a fost interesat de ce un domn face tranzacţii de zece ori cu cardul."

Cei doi au avut două ore timp să profite de cardul contactless.

În investigaţia pe cont propriu, bărbatul a aflat că în decursul a doar două ore au fost făcute 63 de plăţi în acelaşi centru comercial. Niciuna dintre aceste tranzacţii nu a fost mai mare de 100 de lei pentru că în caz contrar, cei care au găsit cardul trebuiau să ştie şi codul pin, nu doar să îl prezinte.

Cu extrasul oferit de bancă, bărbatul a mers din magazin în magazin. A aflat adresa la care locuiesc hoţii, cum îi cheamă şi unde lucrează. A văzut că pe Facebook cei doi chiar se laudă cu hainele cumpărate pe banii lui. Victima a mers şi la Poliţie.

Proprietarul cardului: "Mi-au spus că nimeni nu o să mişte niciun deget până după data de 1 Mai. Suntem în concediu."

2 din 4 carduri emise de băncile din România sunt contactless. Puţini din cei 8 milioane de posesori ştiu însă că pot modifica sumele de la care se va cere codul pin.

Irina Chitu, specialist bancar: "La cardurile contactless este acea limită de 100 lei. Dar poţi să o scoţi sau să pui cât vrei tu. 50, 10 lei sau poţi să o faci 200, 300 de lei."

Şi Poliţia Română atrage atenţia că în această perioadă cardurile sunt o tentanţie pentru hoţi şi multe bancomate ar putea să fie compromise.

Odată ce cardul este introdus într-un astfel de ATM, hoţii vor clona datele şi ulterior vor avea şi ei acces la bani.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri
ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum s-a produs accidentul cu 7 morți din Bacău. Altar de flori după tragedie: "Tremur toată, nu mai sunt bună de nimic"
1
Eveniment • pe 26.07 la 18:58

"Tată, spune-mi că e un vis". Acestea au fost primele cuvinte ale băiatului de 15 ani grav rănit în accidentul de ieri din Bacău. Din păcate, era realitatea cruntă. Şi-a pierdut sora, mama şi cele două bunici, iar viaţa lui atârnă acum de un fir de păr. A fost adus azi, de urgenţă, cu un elicopter SMURD, la un spital din Capitală. Între timp, apar informaţii noi şi despre filmul evenimentelor, despre care vă avertizăm că sunt cu puternic impact emoţional.