Antena Meniu Search
x

Video Ploaie de amenzi pentru lipsa certificatului verde. Prin ce mijloace încearcă cetăţenii să ocolească legea

Nu ai certificat verde, nu ai voie la restaurant sau terasă. Cel puţin în teorie. De teamă să nu-şi piardă afacerile, mulţi patroni închid ochii şi lasă clienţi fără vaccin sau test. Mai ales că deşi pe hârtie ar putea fi verificaţi, nimeni nu face acest lucru.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 16.10.2021, 19:53

Vezi și

Poliţist: N-aveți hârtie? 

Client: Da.

Poliţist: Și cum ați intrat aici? Cum ați intrat aici? Dați-mi buletinul dumneavoastră sau cartea de identitate. 

Client: Dom'le, nu-i obligatoriu, da? 

Pe acelaşi subiect

Poliţist: Nu aveți dovadă sau certificatul verde, o să va rog să părăsiți terasă, da? Eu v-am înțeles. Nu aveți voie la nicio terasă, da? Acum vă trebuie vaccinul sau dovadă că ați trecut prin boală. 

O să primiți un avertisment din partea noastră. Și o să vă rog să părăsiți terasă, da? 

Reporter: Ce v-a spus poliția - să plecați sau v-au dat amendă? 

Client: Plec, plec. 

Acest domn a fost prins la o terasă din Piaţa Obor din Capitală fără certificat verde. Poliţistul l-a iertat şi de data asta nu l-a amendat. De vină este patronul sau angajatul care i-a permis să stea la masă. Oamenii legii nu-i pot trage însă la răspundere pe administratori.

Ciprian Romanescu - Poliţia Capitalei: Verificarea operatorilor economici privind faptul că au controlat codurile QR ale clienților intră în responsabilitatea ITM. 

Sancţiuni pentru lipsa documentelor

O altă metodă prin care se ocoleşte legea este prezentarea unui certificat verde al unei alte persoane. Managerii localurilor nu pot cere un act de identitate, aşa că nu pot verifica dacă documentul aparţine clientului.

Administrator terasă: Nu poți să-i ceri buletinul direct. Eu îi scanez așa și se inverzeste. Acum, că e transmisibil, nu e treaba mea.

Reporter:  Ai avut mai puțini clienți în perioada asta?

Administrator terasă: Da, da! 100% Normal, păi, foarte mulți citesc și nu mai intră, înțelegi?

Ciprian Romanescu - Poliţia Capitalei: Dacă o persoană folosește un cod QR care nu-i aparține riscă un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uz de fals. 

Autorităţile ştiu că unii patroni de restaurante şi terase fac verificări superficiale. 

Raed Arafat: Un certificat de persoană de 50 de ani la un tânăr de 20 de ani să spună că am certificat. Asta este pentru că cineva se face că nu vede. Restaurantul care nu verifică şi care permite persoanelor să intre fără să fie verificate corect. Pune în pericol clienţii, pune în pericol angajaţii şi riscă ca din cauza lui şi a altora ca el să se închidă această activitate.

Cetăţean: Deja eram în piață acum cineva era fără masca. Ori că e fără masca, ori că e fără certificat, eu mă simt în pericol în preajma lui. 

Cetăţean: Dacă tot suntem în pandemie și sunt niște reguli, trebuie să le respectăm. 

Acelaşi certificat verde e necesar şi pentru a circula după ora 20. În caz contrar trebuie o declaraţie pe proprie răspundere, care să ateste urgenţa deplasării. Pentru că nu avea actul completat, poliţiştii au sancţionat noaptea trecută zeci de persoane din Ilfov. 

Taximetrist: Păi nu m-am vaccinat, că n-am avut probleme până acum, dar nu mai găsesc adeverinţa aia.

Poliţist: O să primiţi o sancţiune pentru că nu aveţi niciun document care atestă deplasarea dumneavoastră.

Reporter: Ştiaţi că aveţi nevoie de declaraţie?

Şofer: Nu ştiam.

Timp de cinci ore, poliţiştii şi jandarmii au controlat peste 700 de şoferi şi pasageri şi au dat amenzi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri sociale » Ploaie de amenzi pentru lipsa certificatului verde. Prin ce mijloace încearcă cetăţenii să ocolească legea