Antena Meniu Search
x

O singură porţie de mici poate conţine de două ori mai multă sare decât cantitatea zilnică recomandată, avertizează medicii

Patru mici pot însemna doza de sare maximă a zilei, recomandată de specialişti. Sunt datele unui studiu, care arată cât de sărată e carnea procesată din magazine.

Vezi și

Patru mici pot însemna doza de sare maximă a zilei, recomandată de specialişti. Sunt datele unui studiu, care arată cât de sărată e carnea procesată din magazine. Multe produse nu respectă reţetele. Şi, mai mult decât atât, nu au nici etichete corecte. Consumul de sare în exces duce, în timp, la boli cardiovasculare.

Micii şi cârnaţii sunt un deliciu pentru mulţi dintre români. Însă carnea procesată e prea sărată, arată un studiu făcut de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor Concret, specialiştii au descoperit că 100 de grame conţin chiar şi 2,6 g de sare. La un calcul simplu, un mic de 80 de grame are aproximativ jumătate de linguriţă de sare. Şi tot jumătate din aportul zilnic de sare recomandat. 

Valeria Herdea, medic de familie: "Încărcătura de sare este foarte mare şi poate afecta nu numai rinichiul, dar poate afecta întregul organism. Apar afecţiuni renale, retenţie foarte mare de apă."

Marile restaurante nu cumpără carne procesată de pe rafturile hipermarketurilor. O prepară în propriile bucătării.

Totuşi, o soluţie poate fi verificarea etichetelor cu reţetele. 

Adrian Păun, măcelar: "Carne de vită ar fi cam 60% şi de porc 40%, între el vreo 25% grăsime, foarte bună."

Aici apare însă o altă problemă. Peste 28% dintre e produsele verificate în acest studiu nu aveau trecută pe etichetă decât ţara fabricaţiei: România.

Sorin Mierlea, Preşedinte InfoCons: "Este un lucru care eu cred că ar trebui să fie sancţionat şi scoase aceste produse de îndată de la raft."

Cantitatea maximă de sare care poate fi consumată într-o zi este de 10 grame - adică două linguriţe - în timp ce cantitatea medie, care ne ţine departe de probleme, este de numai 5 grame - o singură linguriţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » O singură porţie de mici poate conţine de două ori mai multă sare decât cantitatea zilnică recomandată, avertizează medicii