Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Postul Crăciunului, o tradiţie cu savoare. Meniu de post pentru toate buzunarele

A început postul Crăciunului, iar pentru credincioşi urmează 40 de zile fără carne, lapte şi ouă. Un lucru este sigur. Postul va fi mai scump anul acesta, pentru că preţurile sunt mai mari ca anul trecut. Totuşi, în funcţie de buzunar, există variante. Cea tradiţională, cu fasole, cartofi şi varză, sau modernă cu soia, tofu, rucola, humus, avocado. Restaurantele şi-au diversificat deja meniurile cu preparate de post.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 02.12.2021 , 09:58

Într-un restaurant din Oradea, meniurile au fost pregătite cu mare atenție. Rucola, humus, vinete coapte, avocado, semințe și spanac. Sunt doar câteva din ingredientele folosite pentru prepararea platourilor. "Avem şi variantă de burger vegan şi variantă de platou, adică o masă pentru o persoană. Sau se pot face platouri pentru două sau trei persoane. (Costă n.r.) undeva până în 40 de lei", spune Costel Moza, administrator restaurant de lux.

Citește și: Alimente și băuturi pe care să le eviți dacă îți dorești o viață sănătoasă. Ce ar trebui să excluzi din dieta ta

Ce mâncăm în Postul Crăciunului

Vezi și

Mulţi preferă masa la restaurant, scapă astfel şi de alergătura pentru cumpărături, şi de statul în bucătărie. "Nu e cu mult mai scump şi dacă stăm acasă să le şi gătim, să le şi cumpărăm, să mergem la piaţă ... Nu, e ok preţul", consideră o clientă. Sunt şi restaurante cu meniuri mai clasice de post. "Pentru meniul de post, azi am pregătit ciorba de legume şi la felul doi cuşcuş cu legume cu caşcaval vegetal, salată de varză, de murături, salată asortată şi pâine. Meniul zilei astăzi costă 17 lei". "Oferta este una bogată, în post nu se moarte de foame. Pregătim de la cartofi gratinaţi, natur, aurii, piure, până la mazăre scăzută, şniţele din soia, orez cu ciuperci, legume proaspete sote. Cererea început să crească pentru meniul de post chiar din prima zi. 30% din meniurile comandate sunt de post", spune Ramona Martin, reprezentant restaurant.

Pe acelaşi subiect

Scumpiri în piaţă. Preţul produselor a explodat

Pentru că nu toată lumea îşi permite să mânânce în fiecare zi la restaurant, în pieţe e forfotă mare. Se caută legume și fructe de sezon, dar oamenii se plâng că preţurile sunt mult mai mari faţă de anul trecut. "Fasolea e foarte scumpă, e mai scumpă ca şi carnea", spune o femeie. "Fasolea faţă de anul trecut este mult mai scumpă, 15 lei, fasolea a fost anul trecut la 8 lei. Roşiile au fost la 5 lei jumate acum sunt 7-8 lei, 12 lei alea roz. Ciupercile sunt la 12 lei. Astea au crescut semnificativ", explică Dana, comerciant

Într o altă parte a ţării, la Iaşi, situaţia e aceeaşi. Prețurile au crescut la aproape toate produsele. Pentru un kilogram de ardei Kapia, anul trecut plăteam 3 lei, acum prețul este de 5 lei, iar pentru gogoșari prețul este cu un leu mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cel mai mult s-au scumpit roșiile și castraveții. Cu 10 lei cumpărăm acum doar cate un kilogram din fiecare. Anul trecut am fi platit jumătate pentru aceeași cantitate.

Recomandările nutriţioniştilor: fructe şi legume de calitate

Specialiştii ne recomandă să cumpărăm totuşi fructe şi legume de calitate. "Dat fiind valul de scumpiri din pandemie, din momentul de faţă, trebuie să avem foarte mare grijă să nu facem abuz de lucrurile ieftine și să încercăm să ne rezumăm la legume și fructe proaspete, chiar dacă sunt mai costisitoare. Tendința este în loc să folosim roșii să mergem pe diverse tipuri de bulion. În loc să mergem pe legume proaspete, dacă facem o tocăniţă, de exemplu, ne ducem pe zona de paste sau de orez, doar pentru că sunt mai ieftine", spune Ionuț Ignat, nutriționist.

Postul Crăciunului înseamnă rugăciune si fapte bune

Dar, mai presus de toate, Postul Crăciunului înseamnă rugăciune si fapte bune. "Trebuie multă rugăciune şi faptă bună. Pentru că nu e destul să spui Doamne, Doamne. Credincioşii care sunt bolnavi, aceştia au dezlegare la o mâncare mai substanţială", explică Gheorghe Nemeș, preot la Biserica Albastră din Oradea. În postul Crăciunului sunt și dezlegări la peşte în fiecare sâmbătă și duminica, dar și în zilele de sărbătoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri sociale » Postul Crăciunului, o tradiţie cu savoare. Meniu de post pentru toate buzunarele