Antena Meniu Search
x

Poziția Bisericii Ortodoxe din România, cu privire la vaccinare. Bănescu: "Este un drept, și nu o obligație"

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a transmis un punct de vedere cu privire la iminenta campanie de vaccinare, ce ar putea începe chiar la sfârșitul lunii decembrie.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 18.12.2020, 18:02

purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române - Basilica.ro
  • "Vaccinarea anti-Covid-19, între ezitare şi speranţă", scrie Vasile Bănescu, pe site-ul oficial al Patriarhiei Române

"Pentru succesul campaniei de vaccinare anti-Covid 19, este necesară informarea corectă a populației cu privire la unele aspecte, precum caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare, a faptului că acesta este un drept, și nu o obligație. În legătură cu „caracterul sigur al actului de vaccinare”, cei care au autoritatea profesională și morală să recomande un vaccin absolut nou şi descoperit recent sunt exclusiv specialiștii din domeniul medical respectiv.

În acest sens, Patriarhia Română salută vestea bună a apariției vaccinului care ar putea diminua și stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit", a scris Vasile Bănescu pe Basilica.ro.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei invocă "asumarea responsabilității concrete", în cazul efectelor adverse

Bănescu aduce în discuție și nevoie de asumare a responsabilității în cazul în care vaccinarea anti-Covid va produce efecte adverse.

Acesta precizează că "poziția Patriarhiei Române, care prețuiește știința medicală și multele beneficii ale acesteia, a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate".

"În concluzie, vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni. În acest mod, teama şi ezitarea vor fi învinse de încredere şi speranţă", conchide Bănescu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
În Polonia, Legea îi obligă pe dezvoltatori să planteze arbori pentru fiecare aviz de construcţie. România ar trebui să preia acest model?
Observator » Stiri sociale » Poziția Bisericii Ortodoxe din România, cu privire la vaccinare. Bănescu: "Este un drept, și nu o obligație"