Antena Meniu Search
x

Video Pregătiri pentru Lăsata Secului: Gospodinele fac plăcinte speciale, care se vor mânca în ultima zi înainte de începutul Postului Crăciunului

În satele de munte de pe Valea Mureşului, oamenii se pregătesc deja de Lăsata Secului. Duminică este ultima zi în care cei ce ţin post mai pot mânca de dulce. Iar ca să prindă puteri pentru săptămânile care urmează, cei de acolo pregătesc plăcinte speciale, înfăşurate în foi de varză.

de Redactia Observator

la 13.11.2021, 20:24

Vezi și

Gospodinele sunt în pline pregătiri de Lăsatul Secului. Acestea pun la cuptor aşa zisele pupci cu brânză, care se vor mânca duminică, în ultima zi în care produsele de dulce mai sunt permise celor ce ţin post. 

Suciu Măriuca: Facem în cuptor pentru începutul postului, pupci cu varză, ceapă. 

Se pregătesc aluatul de pâine, dar şi frunzele de varză care trebuie puse la foc pentru a se înmuia. 

Suciu Măriuca: Frunzele de varză le pălim. Le punem la foc să se înmoaie ca să punem pupcu cu varză de post. Ca să fie pupcul de post noi punem pupcu pe frunză de varză. 

Pe acelaşi subiect

Preparatele tradiţionale se împart şi oamenilor sărmani

După ce a dospit aluatul, urmează împachetarea. Preparatele tradiţionale nu trebuie să stea mai mult de cinci minute la cuptorul încins. 

Rusalina Petruț: Am pregătit pupt cu brânză, care e înainte de post, pâinea şi după data de 14, după ce începe postul, atunci am făcut pupt cu varză şi prune. 

''Foarte bun. Are o aromă deosebită.'' 

''De mult nu am mâncat asa ceva.'' 

Pupcile se mânâncă în familie, dar se împart şi oamenilor sărmani. Un alt obicei al locului, de Lăsata Secului, este ca oamenii să spele bine toate vasele în care au gătit mâncare de dulce, chiar dacă sunt curate. Abia atunci pot fi folosite pentru mâncarea de post.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Pregătiri pentru Lăsata Secului: Gospodinele fac plăcinte speciale, care se vor mânca în ultima zi înainte de începutul Postului Crăciunului