Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2021, tradiţii şi superstiţii. Ce trebuie să faci ca să ai noroc şi să fii ferit de rele
Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Mântuitorului, aşa cum este cunoscut de către credincioşi, începe pe data de 15 noiembrie şi până pe 24 decembrie. Astfel, în această perioadă de post, credincioşii se pregătesc pentru marea sărbătoare a Naşterii Domnului Iisus Hristos.
Lăsatul Secului are loc pe 14 noiembrie, cu o zi înainte de intrarea în Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, aceasta fiind ultima zi în care se mai consumă carne, brânză, lapte, ouă. Această tradiţie este binecunoscută pentru toţi credincioşii, fiind ziua în care rudele se strâng împreună la o masă mare, cu băutură şi mâncare din belşug. Din rânduielile bisericești aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte, adică pe 13 noiembrie. Postul Crăciunului durează până pe 24 decembrie inclusiv. În vremurile trecute, Lăsata Secului era respectată cu sfinţenie în Bucovina, existând credinţa conform căreia "cine lucrează în această zi îl prind frigurile tot anul" sau că "e rău de bătut piatra peste holde".
Tradiţii şi superstiţii de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2021
În prima zi de post a Crăciunului, resturile provenite de la cina de Lăsata Secului sunt strânse şi aruncate cu faţa la răsărit, pentru păsările cerului. "Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană de la masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite!" (Tudor Pamfile - "Sărbătorile la români"). Vasele sunt de asemenea curăţate, iar în ziua de Spolocanie sunt aşezate cu gura în jos ca "să fie feriţi de pagubă toţi ai casei". În această zi femeile spală cămăşile, feţele de masă şi aşternuturile, care, potrivit superstiţiei, vor rămâne curate tot anul. Şi ciobanii ţin post ca să nu li se prăpădească turma, ca oile lor să fie ferite de fiarele sălbatice şi ca să nu-şi piardă cărarea. Deşi este o perioadă lungă de timp, acest post trebuie respectat cu înfrânare, evlavie, mărturisire a păcatelor şi multă rugăciune de toţi creştinii, încât să-şi atingă scopul, acela de a purifica sufletul.
O altă superstiţie spune că de Lăsata Secului, oamenii care stau la case trebuie să îşi ungă uşile, ferestrele şi porţile cu usturoi pentru a alunga spiritele rele, iar în unele zone, seara, se trag focuri de armă pentru a speria spiritele rele. Vasele în care s-a gătit mâncarea pentru masa de Lăsatul Secului trebuie puse cu gura în jos ca spiritele rele care ajung în casă să nu intre în ele.
O altă superstiţie ne învaţă cum să descoperim ce fel de iarnă vom avea, numai uitându-ne la pieptul găinii pregătite pentru masa de Lăsata Secului. Dacă pieptul găinii e gras, atunci iarna va fi grea şi necruţătoare, dar dacă este subţire, iarna va fi uşoară şi vara plină de rod.
Potrivit tradiţiilor străvechi, se spune că postul Crăciunului a fost lăsat de Maica Domnului pentru ca bătrânul Crăciun să se căiască fiindcă i-a tăiat mâinile nevestei sale, Crăciuneasa, cea care o moşise pe Sfânta Fecioară. După prima săptămână de post, la 21 noiembrie, atunci când ortodocşii cinstesc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, în calendarul popular al ţăranului român este trecută Ovidenia, Obrejenia sau Vovidenia (Cea care se face văzută).
Sfântul Ioan Gură de Aur, risc de înec, arsuri sau moarte violentă
În această perioadă, pe data de 13 noiembrie, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc de asemenea pe Sfântul Ioan Gură de Aur, știut și ca apărătorul și părtinitorul celor necăjiți. Astfel, în această zi nu se fac treburi casnice de niciun fel. În caz contrar este risc de înec, arsuri, infirmitate sau chair moarte violentă. Se spune că femeile care respectă tradiţia Sfântului Ioan Gură de Aur sunt iertate pentru păcatele de a face avort, de a renunţa la sarcină.
Rugăciunea care se citește în Postul Crăciunului
În postul Crăciunului, creştinii sunt îndemnaţi spre rugăciune pentru purificarea sufletului şi pentru a-şi arăta astfel credinţa faţă de Dumnezeu. Mai jos găsiţi rugăciunea care se citeşte în această perioadă de post, despre care se spune că este aducătoare de linişte, bucurie şi împliniri:
„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului; că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”, scrie crestinortodox.ro.
Zilele cu dezlegare la peşte şi vin în Postul Crăciunului
În zilele de marţi şi joi este dezlegare la untdelemn, peşte şi vin. Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește.
În ziua de Ajun se ţine post negru şi se mănâncă abia seara și doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame. Asemenea, cu semințe au ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilon, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului.
- 21 noiembrie - sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică
- 30 noiembrie - sărbătoarea Sfântului Andrei
- 6 decembrie - sărbătoarea Sfântului Nicolae
- 13 decembrie - sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei
- 18 decembrie - sărbătoarea Sfântului Daniil Sihastrul
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰