Antena Meniu Search
x

Preoţii din Lugoj recomandă oamenilor să renunţe la coroane şi să depună doar o floare pe morminte

Preoţii din Lugoj vor să schimbe obiceiurile celor care participă la o înmormântare. Mai exact, le recomandă oamenilor să renunţe la coroane şi jerbe şi să depună pe morminte câte o floare. Desigur, naturală.

De Redactia Observator la 01.03.2019, 17:00
Vezi și

Preoţii din Lugoj vor să schimbe obiceiurile celor care participă la o înmormântare. Mai exact, le recomandă oamenilor să renunţe la coroane şi jerbe şi să depună pe morminte câte o floare. Desigur, naturală. Şi, chiar dacă motivele preoţilor sunt logice, mulţi nu vor să le ia în calcul sfaturile.

Cu o jerbă sau o coroană. Aşa îşi exprimă ficare român condoleanţele atunci când merge la o înmormântare. După câteva săptămâni, însă, acestea ajung la gunoi.

În Lugoj, preoţii vor să schimbe tradiţia. Feţele bisericeşti vor să-i convingă pe enoriaşi, prin mesaje publicate la intrare în cimitire, să nu mai vină cu jerbe şi coroane la înmormântări, ci doar cu o floare.

Zoltan Gall, Preot Biserica Reformata, Lugoj: În ianuarie, când am avut şedinţa publică în biserică, am anunţat şi am rugat enoriaşii să spună acest lucru mai departe. În momentul în care apare un caz, adică un deces, atunci spunem şi familiei şi rugăm toţi credincioşii să spună acest lucru: să nu pregătească nimeni, să nu cumpere acest lucru.

Ioan Cerbu, protpopul Lugojului: Ei, şi m-am gândit că ar fi bine să sprijinim tot aşa, ca la botez, ca la cununie, cu o sumă de bani. În loc să dăm pe o coroană, să dăm un plic familiei, care oricum de multe ori e întristată.

Diferenţa de bani, spun preoţii, ar fi de mare ajutor rudelor. Nu doar familia ar avea de câştigat din această recomandare, ci şi administrorii de cimitire care plătesc sume importante firmelor de salubrizare.

Ioan Cerbu, protpopul Lugojului: Parohia noastră care administrează cimitirul plătim în jur de 5.000 - 8000 de lei. În luna noiembrie când ştim că e ziua morţilor plătim câte 12.000 de lei şi gândiţi-vă că într-un an se adună.

Enoriaşii văd cu ochi buni ideea proţilor. Pentru mulţi, însă, obieciurile sunt greu de schimbat. Vânzătorii de coroane nu se tem că ar afacerile lor ar putea avea de suferit.

Octavian Batori, administratorul firmei de pompe funebre: Noi ca firmă ne adaptăm. La noi nu este o problmă pentru faptul că vânzările se direcţionează înspre o coroană natură 100% naturală şi biodegradabilă sau într-o coroană artificială.

O coroană funerară din plastic se vinde la preţuri începând de la 25 de lei. Este de două- trei ori mai ieftină decât coroana naturală.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Preoţii din Lugoj recomandă oamenilor să renunţe la coroane şi să depună doar o floare pe morminte