Antena Meniu Search
x

Video Previziuni sumbre pentru generaţia Z: Şase din 10 tineri sunt complet nepregătiţi şi nu vor trece interviul de angajare în meseriile viitorului

Semnal de alarmă pentru generaţia Z, adică tinerii născuţi la mijlocul anilor 2000! Şase din 10 nu vor trece interviul de angajare în meseriile viitorului peste şapte ani. 830 de milioane de tineri sunt complet nepregătiţi pentru cerinţele de pe piaţa muncii, spune un studiu organizat la nivel mondial. Nu au habar de economie verde, sustentabilitate şi digitalizare. Dacă sistemele de învăţământ din Europa fac eforturi să se adapteze, la noi, şcoala este departe de acest obiectiv. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 19.02.2023, 19:51

Vezi și

Energie, auto, IT şi construcţii. Sunt doar câteva dintre domeniile care vor crea noi locuri de muncă pentru angajaţi. Doar tranziţia la economia verde va aduce peste 8 milioane de joburi pentru tineri până în anul 2030. 

Oana Groşanu, expert sustenabilitate: Încă nu ştim care sunt toate joburile. Companiile îşi ajustează procesele si mecanismele de producţie. Transporturi, construcţii, partea de agricultură şi partea de energie, fără doar şi poate. Avem nevoie de un proces de transformare. Angajatorii simt cu siguranţă presiunea. 

Manager firmă construcţii: Angajatorul se vede obligat să trimită toţi angajaţii pe propriile resurse financiare în a-i şcoli, în a-i crea să facă performanţă. 

De exemplu, întreţinerea maşinilor electrice va fi diferită şi va cere ca mecanicii să aibă alte cunoştinţe. Experţii în sustenabilitate sau economie circulară se regăsesc şi ei pe lista noilor joburi. La fel şi experţii digitali care vor opera softurile din spatele roboţilor din retail. 

Pe acelaşi subiect

Corina Diaconu, specialist HR: Este posibil să apară anumite joburi, unele dintre ele există deja şi nu au o titulatură clar definită, altele vor dispărea datorită digitalizarii, piaţa muncii este un organism viu. În şcoli timid sunt mici campanii care îi învaţă pe tineri cum sa fie sustenabili, cum să economisească. 

La nivel mondial, 830 de milioane de tineri sunt complet nepregătiţi pentru cerinţele de pe piaţa muncii

Prea puţin, însă. Cea mai mare problemă este că tinerii de azi nu au competenţele necesare pentru piaţa muncii din viitor. Nici măcar cei din generaţia Z, adica cei născuţi după 1995 încoace. 

''În şcoală nu înveţi nimic din ce trebuie să faci în viaţă. Eu nu am prins aşa ceva. Şi bănuiesc că nici voi nu aţi prins. Cine ne învaţă? Nimeni, absolut nimeni.''

''Dintre domeniile care le lipsesc elevilor ar fi IT, marketing, business, ecologie pentru că am putea să învăţăm să fim un pic mai curaţi şi să nu aruncăm totul.''

În Romania, rata şomajului a depăşit 23% în categoria 15-24 de ani, faţă de rata generală de 5,4%. În acelaşi timp, numărul tinerilor care nu au loc de muncă la nivel mondial sau nu frecventează nicio formă de învătământ este cea mai mare din 2005 şi până în prezent. 

Corina Diaconu, specialist HR: Pe de-o parte, pentru că nu au instruirea necesară din şcoală, pe de altă parte pentru că nici ei nu îşi stabilesc foarte clar ce vor. Rezistenţa care porneşte de la început - Nu este în fişa postului, Nu asta am fost învăţat să fac - nu ne ajută ca atitudine pentru ceea ce ne aşteaptă în viitor. 

Fenomenul este explicat de experţii internaţionali prin lipsa unei strategii de educare pentru piaţa muncii, dar şi prin accesul limitat la internet pentru mulţi dintre tinerii din zonele defavorizate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Previziuni sumbre pentru generaţia Z: Şase din 10 tineri sunt complet nepregătiţi şi nu vor trece interviul de angajare în meseriile viitorului