Antena Meniu Search
x

Video Unul din doi medici rezidenţi îşi caută un loc de muncă încă din primul an de specializare. Puţini sunt dispuşi să lucreze în mediul rural

Nici bine nu au început rezidenţiatul că deja își caută un loc de muncă. Un studiu recent arată că aproape jumătate dintre rezidenți îşi caută un loc de muncă încă din primul an de specializare. Cei care îi consiliază spun că nu de puține ori necesitatea unui post stabil primează în alegerea opțiunii la rezidențiat, în ciuda faptului că și-ar fi dorit să urmeze o altă specializare.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 16.02.2023 , 08:06

Rezident într-o specialitate la care posturile sunt rare, Theodor s-a apucat deja să-şi caute un loc de muncă. 

Theodor Pantelimonescu, medic rezident Spitalul dr C.I. Parhon Iaşi: Vorbim şi de cerere si oferta. M-am gândit şi la nevoia de specialitate. Dacă ne referim la urologie, în ultimii doi ani nu a fost niciun post scos la această specialitate. 

Unul din doi medici rezidenţi îşi caută un loc de muncă încă din primul an de specializare

Vezi și

Și la fel ca el fac aproape jumătate din medicii rezidenți. 

Pe acelaşi subiect

Theodor Pantelimonescu, medic rezident Spitalul dr C.I. Parhon Iaşi: După anii de pregătire, de exemplu după cei 5 ani de la urologie, este tot în responsabilitatea proaspătului medic specialist să îşi găsească un loc de muncă. 

Şi asta pentru că cele mai multe locuri la rezidenţiat nu garantează tinerilor medici şi un post. Iar acolo unde sunt, se nimeresc fie la ţară, fie în oraşe mai puţin atractive din punct de vedere profesional. 

Monica Ciolan, orientare profesională UMF Iaşi: Sunt persoane care îşi  reorienteaza opţiunile pe ultima sută de metri deşi aveau altă opţiune. Chiar şi după începerea rezidenţiatului simt presiunea. 

Statisticile arată că jumătate dintre rezidenţi ar alege un spital public, pe când abia unu din zece ar fi dispus să lucreze în mediul rural. Acelaşi studiu mai arată că, în proporţie de 21%, tinerii care în momentul in care termină rezidenţiatul nu îşi găsesc un post pe specialitatea dorită se orientează către domeniu IT.

Monica Ciolan, orientare profesională UMF Iaşi: Mai e vorba şi că se compară cu alţi prieteni care lucrează în alte domenii şi nivelul financiar şi stabilitatea e mult mai mare.

În lipsa unor posturi aici, mulţi dintre tinerii care termină rezidenţiatul aleg să plece în străinătate, unde şi salariile sunt mai mari decât în România. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
IPS Teodosie: Femeile abuzate să îşi ducă crucea. Sunteţi de acord cu această declaraţie?
Observator » Sanatate » Unul din doi medici rezidenţi îşi caută un loc de muncă încă din primul an de specializare. Puţini sunt dispuşi să lucreze în mediul rural