Antena Meniu Search
x

Primul muzeu Art Nouveau din Oradea şi-a deschis porţile

Art Nouveau este, de fapt, un concept în sensul de artă, în ce ţine de clădiri. Ţine de spaţiile exterioare, dar ţine şi de interior.

de Redactia Observator

la 20.08.2020, 11:24

Vezi și
  • Clădirea devenită muzeu a întrat în reabilitare in 2018.
  • Banii provin din fonduri europene ce se ridică la peste 5,7 milioane de lei.

Iubitorii de frumos au putut admira, la prima vizită, elementele decorative spectaculoase, precum vitraliile sau culorile vii din camerele amenajate ca la început de secol 20.

Angela Lupșa, director muzeu: Primul muzeu Art Nouveau, spunem noi în ţară, deoarece prezentăm expoziţii permanente, inedite.

Clădirea care găzduieşte expoziţia a fost construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó în stil Art Nouveau.

Cocheta clădire este unică prin frumuseţea şi modernitatea sa, putând sta alături de cele mai originale creaţii arhitecturale europene de la începutul secolului XX.

Angela Lupșa, director muzeu: Sufrageria de epocă pe care sperăm că am încercat să o readucem în această casă, aşa cum se regăsea în anumite palate din oraş.

În aceeaşi clădire, vizitatorii au putut participa la o expoziţie de parfumuri vechi. Sute de sticluţe au fost expuse în 16 vitrine din casă. Printre acestea se număra şi acest parfum, ale cărui cost se ridică la 700 de lei.

Val Iacob, muzeul parfumului: Este creat în 1921, se numeşte Habanita, la vremea aceea a primit denumirea de cel mai persistent parfum din lume, denumire pe care o păstrează şi în zilele noastre.

Clădirea devenită muzeu a întrat în reabilitare in 2018, banii provenind din fonduri europene ce se ridică la peste 5,7 milioane de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Primul muzeu Art Nouveau din Oradea şi-a deschis porţile