Antena Meniu Search
x

Plantaţiile de nuci devin o afacere tot mai profitabilă

Nucul e valoros de la rădăcină până la coajă. Iar plantaţiile de nuci devin o afacere tot mai profitabilă. Tentaţi de câştiguri, pomicultorii investesc mii de euro pe hectar.

Vezi și

Nucul e valoros de la rădăcină până la coajă. Iar plantaţiile de nuci devin o afacere tot mai profitabilă. Tentaţi de câştiguri, pomicultorii investesc mii de euro pe hectar. Ca să câştige şi mai mult când pomii încep să producă. Chiar şi lemnul de nuc este extrem de valoros.

În localitatea Moișa, din judeţul Mureş, la doar patru ani de la plantarea puieţilor au apărut primele roadele. Nuci gustoase şi aromate, care, în timp, vor amortiza investiţia proprietarilor în această livadă: între 4000 şi 6000 de euro pentru un hectar. 

O livadă de nuci începe cu adevărat să producă după şapte ani. Iar în 12 ani, producţia ajunge de peste două tone pe hectar. 

Toth Jozsef, antreprenor: "Din anii '60 încoace n-a fost niciodată saturată piaţa. Cerinţele sunt tot mai mari. Deja avem aproape 500 de hectare plantate în toată ţara. Vrem să ne mai dezvoltăm, bineînţeles, dacă se poate şi până la 10 mii de hectare." 

Nucul e valoros de la rădăcină până la coaja, spun specialiştii. 

Toth Jozsef, antreprenor: "Din nucă se pot obţine foarte multe derivate. Pentru zona farmaceutică, zona de cosmetică, zona de aviaţie. În următoarea perioadă, nu foarte îndepărtată, partea de încălzire a locuinţelor se va axa pe anumite centrale ce funcţionează pe un produs termic vegetal."

Prin urmare, la 22 de kilometri distanţă de livada de nuc din Moişa, una dintre cele mai mari din ţară, e cea mai mare pepinieră de la noi din ţară. Cea de la Sângeorgiu de Mureş.

O livadă de nuci poate fi o moştenire ideală. După cel puţin 25 de ani de la plantare, profitul de pe lemnul de nuc de pe un hectar poate ajunge până la 600 de mii de euro, spun specialiştii.

Anul trecut, România a ocupat locul doi în topul celor mai mari producători de nuci din UE.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Plantaţiile de nuci devin o afacere tot mai profitabilă