Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Raluca Turcan, despre interzicerea cumulului pensie - salariu: "Dăm posibilitatea oamenilor să muncească până la 70 de ani, dacă vor"

Raluca Turcan a declarat sâmbătă că proiectul care prevede interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat este aproape finalizat.

De Veronica Micu la 27.02.2021, 14:53
Raluca Turcan, ministrul Muncii
Raluca Turcan spune că proiectul care vizează interzicerea cumulului pensiei cu salariul este aproape finalizat - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta

Ministrul Muncii spune că proiectul vizează eliminarea unui curent care există în sistemul public, ca pensionarii să se angajeze din nou la stat, uneori chiar de a doua zi.

„Proiectul este aproape finalizat, mai avem consultări, astfel încât el să fie în primul rând constituțional, în același timp să nu creeze distorsiuni în economie și aș vrea să rețineți că aici e vorba de mai mult decât cumulul pensie-salariu la stat.

În primul rând proiectul a izvorât din curentul care există în sistemul public, ca odată pensionat în sistemul public, uneori chiar și anticipat, a doua zi să te angajezi din nou la stat”, a declarat Turcan.

Raluca Turcan: Dăm posibilitatea oamenilor să muncească dacă vor până la 70 de ani

Potrivit ministrului Muncii, proiectul vrea să încurajeze munca în sistemul public, dar cu respectarea unui „principiu moral”.

„Noi prin acest proiect dăm în primul rând posibilitatea oamenilor din sistemul public să muncească opțional dacă vor până la 70 de ani. În momentul în care fac această opțiune, de a munci până la 70 de ani, atunci să beneficieze de salariu, dar să nu poată să cumuleze și pensia.

Un alt lucru extrem de important este și prevederea prin care odată ieșit la pensie din sistemul public, dacă vrei să te reangajezi poți să o faci în baza acestui proiect. Așadar, acest proiect încurajează foarte mult munca în sistemul public, menținea în viața activă și respectarea unui principiu moral, să nu cumelezi două surse publice în același timp”, a mai spus Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a precizat că proiectul prevede anumite măsuri, astfel încât să nu conducă la blocarea unor domenii esențiale.

Florin Cîţu, despre interzicerea încasării pensiei cumulate cu salariul de la stat: "Dacă vrei să fii angajat, atunci renunţi la pensie"

Zilele trecute, premierul Florin Cîţu a declarat că i se pare normal să se interzică cumulul pensiei cu salariul de la stat:

"Este un proiect de lege pe care l-am discutat in Coaliţie, am văzut draftul proiectului de lege, cred ca o să fie comunicare din partea ministerului Muncii, în zilele următoare, cu detalii, cu dezbatere publică şi vom vedea daca vor fi şi excepţii sau nu. Mi se pare un proiect de lege foarte bun, ştiţi că am încercat şi anul trecut acest lucru şi mi se pare normal, în momentul în care ai ieşit la pensie să decizi dacă vrei să încasezi pensia sau dacă vrei să rămâi angajat, atunci să renunţi la pensie".

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Raluca Turcan, despre interzicerea cumulului pensie - salariu: "Dăm posibilitatea oamenilor să muncească până la 70 de ani, dacă vor"