Antena Meniu Search
x

Creşterea indicelui ROBOR aruncă în aer creditele în lei. Peste 5 milioane de români vor plăti rate mult mai mari

Indicele ROBOR la trei luni, aproape ca s-a dublat într-o lună. Doar de vineri până azi  s-a mărit cu peste 8 procente.

Vezi și

Indicele ROBOR la trei luni, aproape ca s-a dublat într-o lună. Doar de vineri până azi  s-a mărit cu peste 8 procente. Efectele se văd în ratele creditelor în lei, iar cei îndatoraţi la bănci îşi fac acum cele mai negre scenarii. Teama este cu atât mai mare cu cât până acum n-a venit nicio soluţie din partea BNR sau vreun semnal dinspre autorităţi. 

Românii cu rate în lei primesc lovitură după lovitură. În ultima lună, indicele ROBOR aproape s-a dublat, iar ratele cresc de la o zi la alta. Indicele ROBOR a crescut de vineri cu peste 8 procente şi a ajuns la un nivel de 1,71%, iar analiştii spun că este posibil să crească în continuare, ceea ce va duce la scumpirea creditelor în lei.

Sunt zile grele pentru românii care au credite în lei. Iar viitorul nu sună deloc bine. Ar putea avea, în curând, rate mult mai mari. 

Adrian Benţa consultant fiscal: "Avem un împrumut de 10 mii de lei luat pe 5 ani, pentru care formula de calcul a dobânzii este compusă ROBOR+4%. La semnarea contractului noi ne-am bucurat că era o dobândă scăzută, 0,5% şi atunci când am semnat contractul 0,5+4% ne dădea o rată de dobândă de 4,5% anual. În momentul în care ROBOR se duce către TAIE chiar 2% cum estimează analiştii, vom avea o rată a dobânzii  de 6%. Ei bine, de la 4,% până la 6%, avem o creştere chiar de 30%."

Pe acelaşi subiect

Motivele sunt date, spun analiştii economici, de intervenţia statului în piaţă. Adrian Benţa consultant fiscal: "Una dintre cauzele retragerii acestor bani din piaţă este decizia Guvernului de-a solicita dividende de la companiile majoritar de stat, o cerere mai mare de lichidităţi."

Cei mai optimişti dintre specialişti spun că indicele se va stabiliza în următoarele săptămâni la o valoare de 1,3%. Alţii, în schimb, cred că va ajunge până la sfârşitul anului chiar şi la 4%. Ceea ce ar însemna aproape un dezastru pentru 5 milioane de români care au credite în lei. Cursul valutar ar putea suferi şi el schimbări. 

Din cauza creşterii dobânzilor, băncile se aşteaptă la o scădere a împrumuturilor acordate, chiar şi cu 15 procente. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Creşterea indicelui ROBOR aruncă în aer creditele în lei. Peste 5 milioane de români vor plăti rate mult mai mari