Video Recensământ 2022. Cum se face autorecenzarea populaţiei
Recensământul online al populaţiei a început în stil tradiţional românesc...cu o eroare. Platforma electronică a cedat încă de la primele accesări. Nici site-ul de rezervă nu a funcţionat aşa cum trebuia. Autorităţile spun că numărul utilizatorilor a fost mai mare decât se anticipase şi promit că problema tehnică a fost rezolvată.
Este mesajul care a înlocuit formularul de înregistrare, pe site-ul oficial al recensământului. Timp de două luni, procesul se desfăşoară exclusiv online, pe o platformă dedicată. Doar că statul a picat, şi de această dată, testul digitalizării.
Site-ul dedicat recensământului populaţiei a căzut încă de la primele ore ale dimineţii. Serverele nu au făcut faţă, aşa că Institutul Naţional de Statistică a anunţat pe pagina oficială de Facebook că cei care vor să completeze astăzi formularul o pot face la o altă adresă.
Nici alternativa oferită nu a avut prea mare succes. După completarea datelor de pre-înregistrare, sistemul trimite pe mailul furnizat un link de acces în platformă. Doar că şi acesta s-a rătăcit prin servere.
''La noi nimic nu e funcțional.''
Explicaţia a fost că "website-ul dedicat Recensământului Populației și Locuințelor a fost suprasolicitat" şi că se lucrează la suplimentarea resurselor tehnice.
Marius Pop, Direcția de Statistică Maramureș: Nu ne aşteptam să avem o solicitare aşa de mare din primele ore.
''Va fi o problemă constantă sau se va rezolva?
Noi sperăm să o rezolvăm cât mai repede. Nu am un termen să vă spun, în momentul de faţă.''
Sistemul funcţionează greoi, deşi statul a avut la dispoziţie un an în plus ca să îl pună la punct, după ce recensământul a fost amânat, din cauza pandemiei. Prima etapă ţine până pe 15 mai, iar cei care întâmpină dificultăţi pot opta pentru autorecenzarea asistată.
În Bucureşti, sunt 49 de astfel de puncte fixe, puse la dispoziţie de primăriile de sector pentru cei care nu ştiu să îşi completeze singuri formularul de recensământ. Aceştia o pot face pe telefonul personal sau pe tabletele puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Statistică.
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6: Dacă sunt probleme, vor fi aşteptaţi încă o dată.
Ce riscă persoanele care nu vor participa la Recensământ
Cine reuşeşte să se înregistreze pe platformă, va trebui să parcurgă două chestionare.
Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt Recensământ: Capul gospodăriei va avea de completat şi o secţiune dedicată locuinţei, iar celelalte persoane nu vor completa decât chestionarul propriu.
Întregul proces durează aproximativ 30 de minute, iar persoanele care se autorecenzează vor primi o zi liberă. Recensământul este obligatoriu, iar amenda pentru neparticipare este cuprinsă între 15.000 și 50.000 de lei. A doua etapă va avea loc în perioada 16 mai-17 iulie, când recenzorii vor merge din uşă în uşă şi vor strânge datele celor care nu s-au înscris pe platformă. Autorităţile estimează că în acest moment, populaţia ţării este de 19,1 milioane de persoane. Dacă se va confirma oficial, înseamnă că România a pierdut mai bine de un milion de locuitori, în cei 11 ani care s-au scurs de la ultimul recensământ.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰