Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Doar 20% din români s-au autorecenzat online. Întrebarile la care nu au ştiut să răspundă

Doar 2 din 10 români s-au autorecenzat, la mai bine de o lună de la inceputul  recensământului populaţiei şi locuinţelor. Deşi procesul se desfăşoară exclusiv online, iar statul oferă şi o zi liberă pentru cei care completează formularele până pe 15 mai, interesul rămâne scăzut. cei mai mulţi au nevoie de ajutor ca să răspundă la cele peste o sută de întrebări ale formularului. 

de Ioana Matei

la 19.04.2022 , 22:17

Deşi este obligatoriu şi poate fi accesat de pe orice dispozitiv conectat la internet, românii nu s-au grăbit să completeze chestionarul de recensământ. 

Ioana Matei - reporter Observator: Aproape 4 milioane de români şi-au făcut recensământul online, în prima lună de la debutul autorecenzării. Procentul este aproape egal între rural şi urban, iar cei mai mulţi, peste 60%, au apelat la ajutorul unui recenzor pentru completarea formularului. Întreg procesul durează în jur de 20 de minute şi sunt peste 100 de întrebări. 

Cei mai mulţi se încurcă la detaliile legate de locuinţă. 

Vezi și

Bogdan Drăghia - purtător de cuvânt RPL: Doreau să ştie exact ce membri ai gospodăriei trebuie trecuţi în preînregistrare, ce se întâmplă cu locuinţele neocupate, cum se autorecenzează o locuinţă neocupată a unei persoane care este plecată în străinătate. 

Pe acelaşi subiect

Violeta Culha - recenzor Primaria Sectorului 6: Oamenilor le este dificil să îşi reamintească, de exemplu, data stabilirii în localitatea de reşedinţă, cu ce scop au venit în Bucureşti.Sunt foarte temători să îşi dezvăluie chiar şi proprietăţile pe care le deţin, de frica hoţilor şi CNP-ul de frica unui credit operat la o bancă de către altcineva. 

Autorecenzarea îi încurcă pe români

O dilemă apare şi când trebuie desemnat capul familiei. 

Cetăţeni: - Presupun că old school va fi, ca întodeauna, şi mă voi trece eu. 

- Este egalitate, nu ştiu. Nu ştiu ce o să trec acolo.

- Nici nu trebuie să decidem. Se ştie, e acceptat, la nivel de familie.

- O pun pe soţie. Sau pe junior.

Cei care stau în chirie trebuie să completeze detaliile legate de locuinţă, în locul proprietarilor.

Violeta Culha - recenzor Primaria Sectorului 6: În general, chiriaşii nu cunosc suprafeţele camerelor de locuit.

La dispoziţia cetăţenilor există şi un call center, unde au apelat deja peste 35.000 de români. Cine nu se autorecenzează până pe 15 mai va trebui să aştepte recenzorul acasă. Cei care nu vor fi găsiţi până pe 17 iulie riscă amenzi între 1.000 şi 3.000 de lei. 

Bogdan Drăghia - purtător de cuvânt RPL: Dacă ne autorecenzăm în ultimele zile şi greşim ceva, nu mai avem apoi posibilitatea să revenim asupra chestionarului şi să obţinem acea zi liberă.  

Populaţia ţintă pentru acest recensământ este de 19 milioane de locuitori. Raportat la acest număr, cei mai conştiincioşi au fost cei din Botoşani, Teleorman şi Braşov, în timp ce judeţele codaşe sunt Iaşi, Tulcea şi Mehedinţi. Şi Capitala o găsim spre coada clasamentului, pe locul 30, cu doar 18% din populaţia ţintă autorecenzată. Sectoarele 3, 6 şi 2 au cele mai multe formulare online completate. 

Ioana Matei Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Doar 20% din români s-au autorecenzat online. Întrebarile la care nu au ştiut să răspundă