Antena Meniu Search
x

Video Reţeta de succes a lui Radu, pompierul sucevean care a devenit campion la culturism la 39 de ani. "Mi-a fost foarte greu, aveam 49 kg"

La job, erou. În timpul liber, sportiv de performanţă. Un pompier din Suceava a devenit la aproape 40 de ani campion la culturism. Are în palmares două cupe şi nu se opreşte aici. Anul viitor vrea să ajungă la mondiale. 

de Angela Bertea

la 16.05.2023, 21:20

Vezi și

Trupul perfect se obţine cu multă ambiţie şi muncă. Radu Peţenghea are 39 de ani şi aproape în fiecare zi trece pe la sala de antrenament. De două decenii, e subofiţer la ISU Suceava şi, din 2015, a devenit un obişnuit al podiumurilor la concursurile de culturism. Luna trecută a câştigat locul întâi la Cupa României.

Pompierul culturist din Suceava

În timpul liceului, Radu era complexat de felul în care arată şi s-a apucat de sport. "M-a luat un consătean de-al meu. Făceam naveta la Gura Humorului. Mi-a fost foarte greu. Eu fiind foarte slăbuţ. Aveam 49 de kilograme", povesteşte Radu Peţenghea, subofiţer ISU Suceava.

Ca să ajungă printre cei mai buni, antrenamentul tot mai dur a fost completat de disciplină drastică în farfurie. "Dimineaţa omletă din pastă de albuş, 150 de grame, o roşie şi 100 de grame de fulgi de ovăz. De regulă, am două mese de vită pe zi, două de pui şi două de peşte", spune Radu Peţenghea, subofiţer ISU Suceava

Pe acelaşi subiect

Radu s-a antrenat cu unul dintre cei mai mari sportivi de performanţă din ţară. "E un om serios, care se ţine de sală, dar nu avea pornirea să facă pasul către marea scenă. Ca să faci sport de performnaţă ai nevoie de o disciplină mai mare decât a unui om normal, mai ceva ca milităria", crede Cristi Tcaciuc, antrenorul lui Radu Peţenghea.

Radu şi-a uimit colegii de breaslă

Nu era străin oricum de militărie. Din echipamentul de sală, Radu se schimbă în uniformă: jumătate de an e paramedic, alte şase luni - pompier. În 2003, a început stagiul militar la Suceava, apoi a îndrăznit să-şi urmeze visul de a salva oameni.

"Consider că este cea mai frumoasă şi cea mai nobilă meserie. Cel mai frumos lucru e să ajuţi oamenii. Aici am devenit din băieţel, bărbat", mărturiseşte Radu Peţenghea, subofiţer ISU Suceava

Performanţele lui i-au uimit şi pe colegii de breaslă. "Fiind sportiv, pentru noi contează. Ne sprijnim pe asemena oameni. Este un exemplu. Un exemplu şi pentru cei care vin din urma noastră, pentru tineret, să facă un sport, să se antreneze continuu", spune Dumitru Croitor, plutonier adjutant ISU Suceava

Marele lui vis: Campionatul Mondial

Marele vis al culturistului-pompier e să ajungă în lotul naţional şi să participe la Campionatul Mondial.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Reţeta de succes a lui Radu, pompierul sucevean care a devenit campion la culturism la 39 de ani. "Mi-a fost foarte greu, aveam 49 kg"