Antena Meniu Search
x

Video Meseria tot mai bine văzută în România, care îmbină talentul şi dorinţa de a schimba lumea în bine. Vânzările sunt de ordinul sutelor de mii

Noii eroi din poveștile pentru copii nu mai sunt aceia cu super puteri, ci personaje ca noi toți. E o nouă generație de scriitori și ilustratori ale căror cărți se vând în zeci și sute de mii de exemplare. Şi vin cu substrat la pachet: dezbat istoria, discriminarea şi bullying-ul. Ca o formă de adaptare la lumea în care trăim.

de Redactia Observator

la 26.03.2023, 20:31

Vezi și

"Cititul mă relaxează... Mă ajută la ochi şi mă ajută şi cu vocabularul, să am şi cuvinte noi. Am comportamentul şi mai frumos din ce învăț din cărți", spune Andrei Negru, cititor. Andrei iubește poveștile și nu ratează nicio lansare de carte pentru copii. Ca el sunt mii de mici cititori, care au şansa să trăiască într-o perioadă plină de cărţi fascinante. "Este bine zis un fenomen pentru că în acest moment literatura pentru copii și cea tradusă și cea autohtonă trece printr-o mare descoperire", crede Florentina Hojbotă, director editură.

Cărţile româneşti pentru copii

Drumul până aici a fost însă lung. Piața românească de carte pentru copii a început cu traduceri. Apoi au apărut timid, şi aici, scriitori noi. Pentru ca astăzi să fie o reală mișcare. "Mai ales după pandemie, putem spune că trendul este de interes și mai mare față de autorii români și ilustratorii români de cartea românească pentru copii", adaugă Florentina Hojbotă, director editură. 

Adina Rosetti a început să creeze povești pentru fetița sa, ca să răspundă pe limba ei multelor întrebări curioase. "Cititul te face să vezi lumea din perspective foarte diverse, să intri în papucii mai multor personaje, să înțelegi că există mai multe feluri de a gândi, de acționa și de a vedea lucrurile și poate lucrul ăsta te va face un viitor adult mai tolerant", spune Adina Rosetti, scriitoare.

Pe acelaşi subiect

Privește în jur și scrie despre viața de azi a copiilor, dar nu uită nici de trecut, pentru că e esenţial ca noua generaţie să-l cunoască. "Este întâiul meu cuvânt de pionier, o carte care încearcă să facă o incursiune în ultimele zile ale comunismului din România, văzut prin ochii unei fetițe care se pregătește să devină pionier. Sunt uimiți și pun așa niște întrebări. Dar de ce stăteați așa la coadă și nu plecați în altă parte? Dar de ce nu ați protestat? Dar nu puteau să nu învețe cântecele alea?", povesteşte Adina Rosetti, scriitoare.

Dragostea copiilor pentru poveşti

Alături de alți scriitori, Adina Rosetti a luat țara la pas, să le aprindă copiilor de la sat dragostea pentru povești. "Nu mai văzuserăm atât de multe cărți noi, atât de frumoase, pe hârtie lucioasă. Se uitau la ele, le mângâiau pur și simplu ilustrațiile. Şi un băiețel mi-a spus cu emoție în glas: Doamna, pentru mine acesta este Paradisul", mărturiseşte Adina Rosetti, scriitoare.

A petrecut luni de zile în Ferentari, să-i învețe pe copiii de acolo să scrie, ca mai apoi să scrie ea despre ei. Pentru că poveștile de azi nu mai sunt basme cu personaje fantastice. Sunt realități cu eroi ca noi. "Vorbesc despre lucruri din jurul lor, din viața de acum, vorbesc și despre teme mai grele, despre bullying, despre discriminare, despre ce înseamnă să fii diferit", adaugă Adina Rosetti, scriitoare.

Unei generații noi de scriitori, care abordează teme noi și curajoase, i s-a alăturat o generație nouă de ilustratori. Pentru că ce ar fi o carte pentru copii fără culoare. "Cred că ar fi mult mai săracă, pentru că ilustrația are rolul de a adăuga ceva, de a mai spune o poveste pe lângă povestea textului", este de părere Doina Zavadschi, ilustratoare. "Mai ales că trăim într-o lume care este foarte vizuală și în care concurăm și cu jocurile pe telefon sau pe diverse platforme", completează Florentina Hârjoabă, director editură.

Doina a tradus în imagini povestea lui Erus, prințul nemulțumit care pornește în călătoria care îl transformă într-un copil mai bun. "Multor copii le place Erus foarte tare, e băiețelul cu păr albastru și ochii mari, astea sunt două elemente", spune Doina Zavadschi, ilustratoare.

În fiecare carte ilustrată a pornit doar de la text. Și cu el în față, și-a imaginat întreaga lume. A schițat-o mai întâi din creion, apoi a pictat totul în guașă - culorile, locurile, personajele, și le-a așternut lângă litere. "E important ca o ilustrație pentru copii să îi inspire să creeze, ei pentru ei, alte lumi. Pot să se transpună într-un personaj. Pentru ei este aproape la fel de real ca viața, ca tot ce trăiesc", mai spune Doina Zavadschi, ilustratoare.

E o realitate frumoasă în care au norocul să crească. O generație nouă și tânără. De scriitori, de ilustratori şi de mici cititori. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri sociale » Meseria tot mai bine văzută în România, care îmbină talentul şi dorinţa de a schimba lumea în bine. Vânzările sunt de ordinul sutelor de mii