Antena Meniu Search
x

Video România, dependentă de gazele ruşilor, deşi are în Marea Neagră rezervă pentru 20 de ani. Cum ne-ar afecta un posibil război

Paradox românesc! Avem în Marea Neagră gaze cât să ne ajungă pentru 20 de ani de consum, dar legea care ne-ar permite să le folosim e blocată în birocraţie. Aşa că stăm la mâna Rusiei şi plătim preţuri exorbitante la gaze. Un eventual război între Rusia şi Ucraina ne-ar face şi mai vulnerabili, spun experţii.

de Redactia Observator

la 23.01.2022, 20:54

Vezi și

Deciziile heirupiste şi politicile făcute pe genunchi ne-au transformat într-o ţară dependentă de gazele din est. Numai în 2021 am importat 30% din necesarul de consum, iar prognoza pentru 2022 nu arată mai bine. 

Adrian Vintilă, reprezentant asociaţie energie: Se estimează că vom ajunge să importăm chiar si 38% din necesarul de consum.  România este în acest moment saraca tară bogata, o tara cu rezerve foarte, foarte mari in UE de gaze naturale, dar care totusi sta, din pacate, la mana Rusiei.

În Marea Neagră zac neexploataţi 200 de miliarde de metri cubi de gaze, adică echivalentul a 20 de ani de consum pentru România. Doar că legea care ar permite extragerea lor se mută dintr-un sertar în altul de câţiva ani, fără să primească modificările necesare ca să poată fi aplicată. Aşa că suntem tot mai vulnerabili, iar asta se vede şi în preţul pe care am ajuns să îl plătim. Facturile la gaze au crescut cu peste 51%, potrivit cifrelor oficiale.

Români: - E foarte greu  mă afectează. 

Pe acelaşi subiect

- Omul trăieşte cu speranţa, sper să se remedieze situaţia.

Cum ar putea fi România afectată de un posibil război

Un eventual război între  Rusia şi Ucraina nu face altceva decât să pună paie pe focul scumpirilor. Sau, mai rău, să ducă raţionalizarea gazelor către consumatorii industriali, spun experţii din domeniu.

Adrian Vintilă, reprezentant asociaţie energie: Fie nu vom primi gaze rusesti, deci automat cererea va fi mult mai mare decat oferta, asta importuri mai mari, asta inseamna preturi mai mari automat. Fie vom fi nevoiţi, ceea ce acum pare un scenariu pe care nu vrem sa il acceptam, sa rationalizăm consumul de gaze naturale

Silvia Vlăsceanu, expert in energie: Populatia intra in categoria consumatorilor protejaţi. Nu vor fi intreruperi in alimentarea cu gaze naturale, iar pentru consumatorii intreruptibili, cei care in anumite situaţii, condiţii pot sa isi reduca consumul sunt stabiliţi in baza unor liste care exista deja.

Am putea aduce gaze lichefiate, însă într-o cantitate mică. 

Daniel Dăianu - preşedintele Consiliului Fiscal: Contează, totodată, capacitatea Statelor Unite de a furniza mai mult gaz lichefiat Europei. SUA livrează Europei gaz lichefiat.

Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei: Folosirea ca o formă de ameninţare a gazului natural, din punctul meu de vedere, este o tactica greşită pe termen mediu şi lung pentru că îi va face pe europeni să accelereze acest proces de decarbonare.

În acest moment, Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ o treime din necesarul său de gaze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » România, dependentă de gazele ruşilor, deşi are în Marea Neagră rezervă pentru 20 de ani. Cum ne-ar afecta un posibil război