Antena Meniu Search
x

ANIMAŢIE. Craterul căscat în asfalt, la Slănic Prahova, are o suprafaţă cât un apartament cu 3 camere. Specialişti de la Bucureşti, aduşi cu un Black Hawk

Le fuge pământul sub picioare oamenilor în Slănic Prahova. Şi la propriu, şi la figurat. Zeci de familii au fost evacuate, până şi sediul Poliţiei este în pericol. Craterul căscat în asfalt a ajuns la o adâncime de trei metri şi are o suprafaţă cât un apartament cu trei camere, iar oamenii se tem că ar putea fi şi mai rău de-atât. Prefectul judeţului vorbeşte de o situaţie care putea fi evitată, prima surpare a apărut acum câteva luni bune.

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 26.04.2024, 14:04

Vezi și

Strada s-a năruit dis-de-dimineaţă, spre groaza localnicilor care s-au temut că îi înghite pământul cu totul. O cameră de supraveghere a surprins fenomenul periculos. Doi localnici gonesc cu maşinile cât mai departe de crăpăturile care se lăţesc. Poliţiştii încep să izoleze zona chiar înainte să apară craterul.

Cristi Popovici, reporter Observator: Strada 23 August, din centrul Slănicului, s-a surpat pe o suprafaţă de 50-60 de metri pătraţi, la o adâncime de 2 metri, 2 metri şi jumătate. Locatarii blocurilor din jur au fost evacuaţi pentru că există un risc al prăbuşirii clădirilor. Nimeni nu ştie cu exactitate ce se află sub pământ. Dacă sunt infiltraţii sau galerii formate de la mina de sare din apropiere.

Localnic: Am observat cât de grav este acum. Şi pare că se îndreaptă spre bloc.

Localnică: Mi-am luat o cameră la hotel, mi-am dus maşina cu bagaje, cu ce aveam.

Pe acelaşi subiect

Sub strada surpată s-ar afla o cavernă formată în urma exploatărilor de zăcăminte, cred localnicii. Infiltraţiile de apă în sol ar fi topit sarea. Aşa s-a format gaura în care a căzut strada. Mai mulţi specialişti, ingineri în construcţii şi geologi de la Bucureşti, au fost aduşi de urgenţă cu un elicopter Black Hawk pentru a expertiza toată zona. Echipamente de monitorizare au fost montate de jur împrejurul craterului.

Experţi de la Bucureşti, aduşi cu elicopterul Black Hawk

Bogdan Toma, căpitan DSU: Martorii sunt nişte dispozitive care verifică dacă pământul se mai deplasează, dacă fisura se mai măreşte, iar senzorii sunt acele echipamente pe care noi le folosim la cutremure, au o acurateţe foarte mare de a capta anumite sunete care se produc în pământ.

Şi sediul Poliţiei Slănic, aflat în faţa străzii surpate, a fost evacutat. Birourile agenţilor şi dosarele în lucru au fost cărate într-o clădire unde vor sta provizoriu agenţii. În vreme ce localnicii se tem că prăbuşirile se vor amplifica, primarul dă din colţ în colţ.

Costea Danieluș, primar Slănic: Cine poate să ştie ce e pe dedesubt?

Reporter: Dumneavoastră, că sunteţi primar.

Costea Danieluș, primar Slănic: Păi de unde? În Slănic se exploatează sare de 2.000 de ani, ştie cineva ce se întâmplă? Măsurile au fost luate şi conform graficului, eu sunt în grafic. Tot ceea ce mi s-a transmis de la Consiliul Judeţean şi de la Inspectoratu. în Construcţie, aia am făcut.

Localnic: Ne e frică! Într-o noapte, într-o fracţiune de secundă ne putem trezi cu blocurile sub pământ.

Localnic: Aşa o să arate tot Slănicul cât de curând.

Sarea este exploatată la Slănic de peste 300 de ani. Salina de acolo este celebră, iar oraşul stă pe un labirint de galerii miniere şi grote. Reprezentanţii Societăţii Sării nu văd, însă, nicio legătură între prăbuşire şi mină.

Irina Muller, director producție Societatea Națională a Sării: Distanţa este mult prea mare ca să gândim că ar fi determinat acest gol de sufoziune de exploatarea mineră actuală.

Şerbulea Manole Stelian, expert tehnic: Este un fenomen care poate să evolueze, Nu putem să ne dăm cu presupusul că au fost infiltraţii, că s-a spart o ţeavă, că a căzut un meteorit. Poate să fie un accident geologic, poate să fie orice.

Oraşul stă pe un labirint de galerii miniere şi grote

Pământul a dat semne încă de toamna trecută nu mai rezistă. Curtea unei case s-a surpat, iar locuinţele de pe toată strada au început să crape. Forajele au descoperit un depozit de sare la 40 de metri adâncime.

Cristi Popovici, reporter Observator: Alunecările de teren au distrus complet această casă. Toţi pereţii sunt crăpaţi. Vedeţi, intră pumnul în această crăpătură. La fel, pe jos, podeaua este distrusă, iar acolo parchetul s-a deformat. Proprietarii au fost nevoiţi să plece de aici întrucât locuinţa risca să se prăbuşească peste ei.

Tot într-un oraş aflat pe o exploatare de sare a apărut un crater de aproape 2.000 de metri pătraţi după prăpuşirea unei foste mine. Acum 14 ani, la Ocna Mureş, surparea a năruit un supermarket, un mic magazin şi două ateliere. Sute de oameni au stat o noapte pe străzi, de frică să nu fie afectate şi blocurile lor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » ANIMAŢIE. Craterul căscat în asfalt, la Slănic Prahova, are o suprafaţă cât un apartament cu 3 camere. Specialişti de la Bucureşti, aduşi cu un Black Hawk