Antena Meniu Search
x

Criză de muncitori în România, deşi avem jumătate de milion de şomeri şi 200.000 de asistaţi social

E criză de forţă de muncă în România! Mai mult de un sfert dintre patroni spun că aşteaptă şi câte jumătate de an pentru a găsi un singur muncitor.

Vezi și

E criză de forţă de muncă în România! Mai mult de un sfert dintre patroni spun că aşteaptă şi câte jumătate de an pentru a găsi un singur muncitor. Este nevoie de aproape jumătate de milion de români care să lucreze în construcţii, în restaurante sau hoteluri. Pentru că nu vine nimeni la interviuri, patronii angajează, pe bani mai mulţi, muncitori de pe alte continente.

David este încă la facultate. Lucrează de câţiva ani part-time în fabrica tatălui său. Ni-i arată pe viitorii colegi de serviciu: "Acesta este bucătarul şi cele două ajutoare de bucătar, soţ şi soţie. Tot din Nepal, aceeaşi regiune." 

Într-un restaurant japonez din Capitală, bucătar-şef este Roberto, un filipinez care a venit în România atras de salariul mai mare decât în ţara lui: "Familia mea e în Filipine, sunt aici singur să lucrez. Le recomand să vină aici să lucreze, dar problema e cu birocraţia." 

Românii nu se mai bat pe locurile de muncă de aici. În jur de 3 milioane sunt în alte ţări. Aproape un sfert dintre patroni spun că găsesc foarte greu angajaţi, iar 7% nu găsesc deloc: "Noi angajăm de un an de zile şi din 5 oameni care vin pentru un interviu pe an, nu este niciunul calificat cum ar trebui. Şi nu ai nicio certiudine că va rămâne.", spune reprezentantul unui restaurant cu specific japonez.

Pe acelaşi subiect

Sorin Minea, patronul unei fabrici de mezeluri: "Cei care au studii superioare vin cu nişte minuni: maşină, telefon, drepturi, râd şi curcile. Nu poţi să dai la fiecare angajat câte o maşină. Nu ai de ce." În această fabrică de mezeluri şi mâncare gătită deficitul de personal este de peste 30%. Pentru a umple golurile patronul a decis să colaboreze cu deţinuţi. 40 au fost aduşi în urmă cu câteva zile şi lurează cot la cot cu angajaţii. 

În judeţul Prahova, un alt patron a cheltuit câteva sute de mii de euro doar pentru a închiria autobuze şi microbuze, ca să-i aducă pe muncitori chiar şi de la 100 de kilometri distanţă: "15% sunt de aici din Filipeştii de Pădure, unde este situată fabrica, şi 80% sunt din Prahova şi Dâmboviţa şi diferenţa este din Bucureşti şi asigurăm transportul."

Ca să nu plece, muncitorii au parte de multe beneficii. Radu Timiş, patronul unei fabrici de produse din carne: "Fiecare angajat care împlineşte 20 de ani în companie primeşte 2.000 de euro. E un lucru frumos şi motivant. Îi chem pe fiecare şi depănăm amintiri." La plecare, în fiecare zi, se împart mere şi bomboane. 

Sunt aproape 60.000 de locuri de muncă vacante în România în industrie, construcţii sau în sectorul bugetar. Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al INS: "Este vorba despre locuri vacante efective,, care dacă ar avea solicitanţi, ar putea fi ocupte imediat." De fapt, necesarul de angajaţi ajunge la jumătate de milion, spun patronatele. Culmea este că în România există aproape acelaşi număr de şomeri şi alte peste două sute de mii de români asistaţi social.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Criză de muncitori în România, deşi avem jumătate de milion de şomeri şi 200.000 de asistaţi social