Antena Meniu Search
x

SPECIAL!!! Romania, in primele 10 tari europene la infectiile cu transmitere sexuala

Potrivit tuturor studiilor posibile si imposibile, varsta la care tinerii isi incep viata sexuala este in continua scadere! Daca pana acum cativa ani, media se situa undeva pe la 17-18 ani, acum auzim de pusti de 12-13 ani care au avut deja prima experienta

Vezi și

Cand vine vorba de sex, toata lumea face ochii mari, indeferent ca vorbim de barbati sau femei si indiferent de varsta. Au apus, demult vremurile in care barbatii dansau mai putin la propria nunta, cu gandul ca trebuie sa isi pastreze ceva energie pentru prima seara de amor. Treaba e deja consumata, iar daca oboseala de dupa nunta le va da batai de cap, nu mai e o problema, atata vreme cat proaspetele sotii stiu deja ce barbat au langa ele. Toate bune si frumoase pana aici, dar in urma sexului si mai ales in urma celui neprotejat, asa cum obisnuiesc craii nostri sa faca, apar diverse probleme. Fie ca vorbim de sarcini nedorite, fie ca vorbim de boli cu transmitere sexuala. Acest fapt plaseaza Romania in topul tarilor europene cu record la numarul de cazuri de infectii cu transmitere sexuala. O spune un sondaj relativ, ce-i drept, caci o monitorizare corecta a situatiei nu se poate face. “Daca in 1990, Romania era depasita doar de Ucraina la numerele noi de cazuri de sifilis, acum suntem incadrati in primii 10, fara sa stim daca aceasta incadrare este reala. Nu stim exact cati bolnavi cu BTS sunt in tara noastra”, a explicat dermatologul Viviana Iordache.

Specialistii au si o explicatie pentru faptul ca nu au informatii exacte. “Din pacate, a disparut ancheta epidemiologica. Acum 15, 20 de ani, cand un pacient era diagnosticat cu o boala cu transmitere sexuala se facea o lista cu presupusii contacti ai pacientului respectiv. Acesti pacienti erau chemati la control si daca le ieseau analizele pozitive erau tratati. Aceste tratamente erau gratuite. A disparut obligativitatea raportarii. In ziua de astazi, prezenta pacientilor la medicul de familie sau specialist, de policlinica sau spital, este redusa. Se adreseaza clinicilor private care pot raporta partial, imperfect sau deloc”, a mai spus medicul dermatolog.

Este pacat sa cheltui milioane pentru vaccinari, este pacat sa cheltui milioane pentru antibiotice si sa nu cheltui doi lei pe un prezervativ.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL!!! Romania, in primele 10 tari europene la infectiile cu transmitere sexuala