Antena Meniu Search
x

România, sub cod roșu de caniculă! S-au resimţit în aer şi 47 de grade, la Bucureşti

România a fost ca un cuptor fierbinte. 47 de grade s-au resimţit în aer în Bucureşti, deşi capitala nu a intrat sub umbrela codului roşu. În vestul ţării, însă, a fost ca în Sahara. Irespirabil. Valul de caniculă a dublat apelurile la ambulanţă. Oamenii au leşinat efectiv pe stradă şi tot acolo au primit şi ajutor medical.

Vezi și

România a fost ca un cuptor fierbinte. 47 de grade s-au resimţit în aer în Bucureşti, deşi capitala nu a intrat sub umbrela codului roşu. În vestul ţării, însă, a fost ca în Sahara. Irespirabil. Valul de caniculă a dublat apelurile la ambulanţă. Oamenii au leşinat efectiv pe stradă şi tot acolo au primit şi ajutor medical.

Bucureştiul arde la 47 de grade, cât măsoară temperatura resimţită în aer. Oficial, în termometre au fost 38 de grade la umbră. Şi un indice temperatură-umezeală care a trecut de pragul critic. Critice au fost orele prânzului, când asfaltul ţi s-a lipit efectiv de tălpi. Au fost 60 de grade sub roţile maşinilor. Ambulanţa a primit 1400 de apeluri în 24 de ore. 157 de oameni s-au prăbuşit pe stradă.

Sfaturi pentru supravieţuire găsiţi şi pe panourile electronice din oraş. Nu şi răcoare lângă fântânile nefuncţionale din centrul Capitalei.

Insuportabile au fost astăzi şi călătoriile cu mijloacele de transport în comun. La metrou, un bărbat a leşinat. La suprafaţă, jumătate din autobuze şi tramvaie nu au aer condiţionat.

Pe acelaşi subiect

Canicula a făcut azi victime. În Iaşi un bărbat a murit, iar altul este în comă. Reporterii Observator au chemat ambulanţa pentru un bătrân.

Polul codului roşu a fost în 12 judeţe ale ţării, unde temperaturile au sărit de 40 de grade.

Banatul a fost astazi fruntea, dar la gradele din termoetre. Astfel, în Timisoara erau la amiază, în plină stradă, 45 de grade. La umbră, însă, erau 37 de grade. La Băile Herculane, termometrele au arătat 41 de grade, adică cea mai mare temperatură înregistrată aici, în ultimii 60 de ani.

Setea de la oraş nu se compară însă cu cea de la sat. În Dolj, un alt judeţ sub caniculă, e Sahara României. Seceta le-a furat ţăranilor aproape 80 de mii de hectare de pământ.

Ziua a fost de foc şi în zonele aflate dincolo de graniţa codului roşu. În Galaţi şi în Braşov, codul portocaliu a dublat apelurile la ambulanţă.

La polul frigului, la Întorsura Buzăului, au fost 30 de grade şi cod portocaliu. Sub caniculă s-a lucrat în condiţii extreme pe şantiere.

Pentru siguranţa traficului, pe drumurile naţionale, poliţiştii au oprit tirurile în parcări.

Valul de căldură pe care italienii l-au botezat Lucifer nu pleacă prea curând din România. Răcoarea o găsim doar în vârf de munte. Un drum de patru ore de la Sibiu la Bâlea Lac înseamnă şi o trecere de la 33 la 17 grade Celsius.

Dacă drumurile ne duc, însă, spre litoral, doar o baie în mare ne mai răcoreşte. Şi la Constanţa, termometru a arătat peste 36 de grade, o temperatura excesiv de mare pentru zona litoralului.

Mâine va fi mai rău decât astăzi, iar de luni peste temperaturile insuportabile ar purtea veni furtunile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » România, sub cod roșu de caniculă! S-au resimţit în aer şi 47 de grade, la Bucureşti