Antena Meniu Search
x

Românii nu mai economisesc în bănci, cumpără locuințe şi apoi le închiriază

Românul e inventiv. Aşa că atunci când vine vorba despre bani, speculează orice fel de investiţie. Mai nou, aleg să cumpere locuinţe pe care să le închirieze decât să îşi depună banii într-un cont.

Vezi și

Românul e inventiv. Aşa că atunci când vine vorba despre bani, speculează orice fel de investiţie. Mai nou, aleg să cumpere locuinţe pe care să le închirieze decât să îşi depună banii într-un cont.

Tot mai mulţi români aleg să cumpere proprietăţi pentru a le închiria ulterior. Motivul e simplu: e mai avantajoasă o chirie lunară decât un cont a cărui dobândă ajunge abia la 1%.

-S-au făcut achiziţii prin programul Prima Casă pentru a fi reînchiriate ulterior, pentru că sunt foarte multe proprietăţi în care rata la bancă este chiar mai mică decât chiria încasată pentru o lună în cazul respectivei proprietăţi.

Datele arată că din cele aproape 9 milioane de locuinţe din ţară, aproximativ 14% au fost, de fapt, date spre închiriere şi doar 3% dintre contracte sunt şi declarate la Fisc, potrivit Strategiei Naţionale pentru Locuire. 

Pe acelaşi subiect

Cei mai mulţi preferă imobile în ansambluri rezidenţiale, pentru că locuinţa are mai multe beneficii: finisaje şi dotări noi, cheltuieli de întreţinere mai mici şi chiar ideea de a fi primul proprietar.

În acest an, românii au ales să investească în apartamentele cu 2 sau cu cel mult 3 camere, într-un buget, undeva în jur de 50-60 de mii. Din acest motiv, ei au considerat că profitul obţinut în urma închirierii imobilelor cumpărate este considerabil mai mare decât dobânda bancară obţinută în urma unui depozit.

Iar părerile oamenilor susţin cifrele specialiştilor.

România are cei mai mulţi proprietari din Europa, potrivit ultimelor date disponibile ale oficiului european pentru statistică Eurostat. Astfel, peste 96% dintre români dețin un apartament sau o casă. La polul opus se află Germania, unde majoritari sunt chiriaşii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Românii nu mai economisesc în bănci, cumpără locuințe şi apoi le închiriază