Antena Meniu Search
x

Update Românii vor plăti garanţie pentru sticlele de plastic cumpărate. Cât va costa și cum pot fi primiți banii înapoi

După luni întregi în care s-a pus praful pe documente, Ministerul Mediului anunţă că va prezenta în sfârşit forma finală a proiectului privind garanţia pentru sticlele de plastic. Vom plăti, aşadar, cu 50 de bani mai mult pentru apa, sucul sau berea îmbuteliate în sticle de plastic. 

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 19.05.2021, 20:28

Vezi și

Un obicei uitat de pe vremea comunismului ar putea reveni la viaţă curând şi ne ar putea scăpa de gunoaie pe străzi: garanţia pe sticle

Tzancos Barna, ministerul Mediului: ”Fiecare ambalaj care conţine lichide, băuturi alcoolice, băuturi răcoritoare sau apă va fi purtătoare de garanţie de 50 de bani. După ce se consumă conţinutul, sticla, pet-ul, doza de alumioniu se duce înapoi într-o maşină automată”.

Astfel, cei 50 de bani pe care îi vom plăti în plus la magazin, îi vom primi înapoi dacă reciclăm. În bani sau ca voucher.

Femeie: ”E o treabă bună, să nu se mai arunce pe jos”.

Pe acelaşi subiect

Bărbat: ”Rămânem cu pagubă, nu cred că e cazul să strâng sticle. Mi se pare puţin ciudat să le strâng şi să mă duc cu ele. Dacă ar fi în apropiere, aş încerca şi treaba asta”.

Actul normativ va fi gata săptămâna viitoare

Ministrul Mediului promite că săptămâna viitoare va fi gata actul normativ. Totuşi, nu statul se va ocupa de acest proiect.

Julia Leferman, dir. general Berarii României: ”Sistemul va fi finanţat de către producători, dar ne dorim nu doar să fie finanţat, ci şi pus în aplicare de către aceştia iar implementarea unui astfel de sistem durează în medie 18-24 de luni. Cu cât adoptăm mai repede legislaţia, cu atât putem trece mai repede la treabă”.

George Bădescu, director executiv AMRCR: Vorbim despre toate magazinele din ţară, deci despre mii de magazine de diverse feluri şi mărimi. De asemenea, despre reţele de colectare şi transport, despre modalităţi prin care aceste deşeuri pot fi valorificate”.

Condiții la returnarea sticlelor de plastic

Nu e cazul să începeţi să strângeţi sticle încă de pe acum.

Există câteva condiţii pentru ca sticlele din plastic să poată fi returnate. În primul rând, acestea nu au voie să fie mai mari de 3 litri şi nici vechi. Mai exact, ele trebuie colectate abia după începrea programului şi asta pentru că toate sticlele din plastic care vor fi acceptate vor avea pe ele un marcaj.

Promisiunile guvernanţilor pentru reciclarea peturilor sunt vechi. Deocamdată doar câteva lanţuri mari de magazine reciclează sticle şi oferă la schimb cupoane de reducere sau vouchere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Românii vor plăti garanţie pentru sticlele de plastic cumpărate. Cât va costa și cum pot fi primiți banii înapoi