Antena Meniu Search
x

Balenă moartă, găsită cu 16 kilograme de plastic în stomac, pe o plajă din Franţa

Conservatorii ecologiști și-au exprimat „furia”, după ce 16 kilograme de deșeuri de plastic au fost găsite în stomacul unei balene eşuate pe o plajă.

de Monica Palade

la 13.05.2021, 22:13

Balenă moartă, găsită cu 16 kilograme de plastic în stomac, pe o plajă din Franţa - Profimedia

Cetaceul, o femelă Cuvier cu cioc, cu o lungime de puțin peste 5 metri, a fost găsită pe o plajă din Messanges, în sud-vestul Franței, care se află pe coasta Atlanticului.

Cadavrul parțial descompus al balenei a fost descoperit de trecători, sâmbătă, 8 mai, iar o autopsie efectuată de grupurile de conservare a mediului Pelagis Observatory și Itsas Arima a concluzionat că ingestia unei cantități enorme de produse din plastic a dus la moartea sa.

A murit mâncând gunoaiele noastre

Aceste produse includ pungi de cumpărături, pachete de paste și ambalaje de chipsuri.

Pe acelaşi subiect

Willy Dabin, coordonatorul rețelei Pelagis, a explicat: „Aceste deșeuri acoperă pereții stomacului și intestinelor, ceea ce poate provoca blocaje și împiedică pătrunderea nutrienților în sânge”. Pascal Ducasse, corespondent Pelagis, și-a descris „furia” față de situație și a spus că este „anormal ca un animal să moară așa”.

"Este pentru prima dată când văd acest lucru în șapte ani de activitate", a adăugat el.

Autopsia a constatat că balena suferise de o afecțiune parazitară care i-a afectat rinichii și care ar fi avut un impact semnificativ asupra activităților sale de vânătoare.

Balenele cu cioc Cuvier sunt cunoscute ca fiind vânători activi, scufundându-se la câţiva kilometri sub suprafața apei pentru a căuta diverse specii de calamar, pești de mare adâncime și alte prade, dar experții consideră că boala sa ar fi făcut ca acest animal să fie incapabil să caute mâncarea în modul său obișnuit.

Plasticul i-a accelerat moartea

În schimb, s-ar fi hrănit cu orice putea găsi aproape de suprafața apei.

Pelagis spune că majoritatea speciilor de creaturi marine sunt afectate de deșeuri, țestoasele confundând adesea produsele din plastic cu meduzele. Cu toate acestea, cetaceele tind să ingereze materiale plastice și alte deșeuri prin bio-acumulare, unde consumă, fără să vrea, pradă care a ingerat ea însăși plastic.

„Un delfin știe să recunoască o bucată de plastic spre deosebire de o broască țestoasă, de exemplu”, a explicat Itsas Arima într-o postare pe Facebook.

"Dar, în acest caz, cum puteți explica faptul că erau atât de mult în stomacul ei și hrănită direct? Am constatat că animalul era slab și avea o afecțiune parazitară majoră care îl slăbește, împiedicându-l probabil să continue să se hrănească normal.

„Așa că ea s-a întors la ceea ce era în jurul ei și el a dat peste ... gunoiul nostru”.

Deși balena ar fi murit doar în urma bolii sale, experții consideră că şi consumul de plastic i-a accelerat semnificativ moartea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Balenă moartă, găsită cu 16 kilograme de plastic în stomac, pe o plajă din Franţa