Antena Meniu Search
x

Video Românul care a cucerit lumea cu pantoful perfect. Victor Vulpe are 20 de ani experienţă şi a doborât un record mondial la Londra: "E o lucrare de artă"

Un român a cucerit lumea cu un singur pantof, cel stâng! Vorbim despre Victor Vulpe, un designer din Timişoara, care a ajuns, pentru prima dată în istorie, pe podiumul Campionatului Mondial de Construcție a Pantofului. Cu această ocazie a doborât și recordul mondial pentru densitatea cusăturii ce prinde talpa. Competiția poate fi comparată cu Jocurile Olimpice ca importanță în lumea designului de lux în materie de încălțăminte. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 18.05.2023, 21:33

Vezi și

Aplauzele la scena deschisă îi sunt adresate lui Victor Vulpe, un artist pantofar de lângă Timișoara. E apogeul pentru o muncă de 20 de ani pentru a crea exclusiv încălțăminte de lux. "Tema a fost Black Balmoral Boot - este o gheată creată special pentru regina Angliei pe la 1860, cand a cumpărat castelul din Scoția", spune Victor Vulpe, pantofar.

România, campioană la pantofi

Competiţia care a avut loc la Londra este una strânsă și neobișnuită. Tema pantofului care trebuia creat - unul singur, stângul, nu o pereche - a fost anunţată cu doar câteva luni înainte de jurizare. 

Victor a lucrat la tehnica lui doi ani și a reuşit, asfel, să doboare şi recordul mondial pentru densitatea cusăturii ce prinde talpa. "O talpă extrem de îngustă... Mijlocul seamănă cu o talie. Tocul e unul special. Aici vedem performaţiile de pe lateral, decoraţii art noveau", arată Victor Vulpe, pantofar.

Pe acelaşi subiect

Victor Vulpe face pantofi 100% manual. Este un proces întreg care durează și 8 luni. Cu preţuri pe măsură 3.000 - 4.000 de euro perechea. "Pantoful clasic are 250 de operaţii şi care durează foarte mult, dar pantofii ăştia te ţin zeci de ani", mai spune Victor Vulpe, pantofar.

Clienţii care îi trec pragul se simt ca Cenuşăreasa - şi asta pentru că pantofii sunt făcuţi după piciorul fiecăruia. "Trebuie să înţelegi ce se întâmplă aici, că e o lucrare de artă, că durează foarte mult, chiar şi 8 luni", adaugă Victor Vulpe, pantofar. 

Cum îşi aleg românii pantofii

Românii nu apreciază, însă, prea mult încălţămintea de calitate. Preţul primează în alegerea perechii de pantofi. "Eu îmi îau papuci în funcţie de cât de nebuni sunt. Nu mă interesează calitatea. Şi ca preţ, bineînţeles, fiind studentă mă interesează şi partea financiară", mărturiseşte o tânără.

"Sunt foarte puţini pantofi de calitate în ţara asta, şi atunci se formează şi nişte gusturi strâmbe", crede Victor Vulpe, pantofar. Românul a câştigat, odată cu medalia de argint, şi un turneu în jurul lumii, timp de un an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Românul care a cucerit lumea cu pantoful perfect. Victor Vulpe are 20 de ani experienţă şi a doborât un record mondial la Londra: "E o lucrare de artă"