Antena Meniu Search
x

Sărbătoare 20 aprilie 2024. Cine a fost Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului, sfânt cu care, în general, românii sunt mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 19.04.2024, 12:18

Cine a fost Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului, este prăznuit pe 20 aprilie
Cine a fost Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului, este prăznuit pe 20 aprilie - crestinortodox.ro
  • Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului, este prăznuit pe 20 aprilie.

Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului, a fost cunoscut şi sub numele de Teotim I, "scitul" sau "filosoful". Conform crestinortodox.ro, Sfântul Teotim era originar din Dacia Pontică şi a trăit în a doua jumătate a secolului IV şi în prima parte a secolului V.

Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului, a păstorit cetatea de la Marea Neagră în perioada 380-395. Despre Sfântul Teotim au scris numeroşi autori ce au trăit în perioada respectivă, precum Fericitul Ieronim sau istoricul bisericesc Sezomen.

Sfântul Teotim a fost educat în filosofie monahală, dar şi în cultură şi filosofie greacă. Sursa amintită precizează că Socrate spunea despre Sfântul Teotim că "era cunoscut de toţi - împăraţi, episcopi, călugări, credincioşi şi barbari - pentru evlavia şi corectitudinea vieţii sale".

În 400, Sfântul Teotim participă la un sinod local în Constantinopol. Aprecierea de care se bucura reiese din faptul că era menţionat primul în ceea ce priveşte lista celor care semnau documentele sinodului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Sărbătoare 20 aprilie 2024. Cine a fost Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului