Antena Meniu Search
x

Sărbătoare 21 mai 2024. Cine au fost Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Marţi, 21 mai 2024, românii îi prăznuiesc pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, ocazie cu care aproape două milioane de români îşi serbează ziua de nume.

de Redactia Observator

la 20.05.2024 , 10:46

Sfinţii Constantin şi Elena sunt prăznuiţi pe 21 mai
Sfinţii Constantin şi Elena sunt prăznuiţi pe 21 mai - doxologia.ro

Sfântul Constantin a fost fiul împăratului Constantius Chlorus şi al Elenei. S-a născut la 27 februarie 272, în cetatea Naissus, oraşul Nis din Serbia astăzi. 

Conform crestinortodox.ro, după moartea tatălui său, în 304, a fost proclamat împărat, iar ulterior a intrat în conflict cu Maxentiu, fiul împăratului Maximian, pentru că acesta dorea să ocupe funcţia pe care o deţinea Constantin.

În 312, înainte de lupta cu Maxentiu, Constantin a văzut pe cer o cruce şi o inscripţie - "Prin acest semn vei birui". Mai mult, Hristos i se arată lui Constantin noaptea, în vis, şi îi spune să pună semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei. Astfel, Constantin iese biruitor din lupta cu Maxentiu.

Articolul continuă după reclamă

Conform sursei amintite, în 313, Constantin dă un decret prin care cere oprirea prigonirii creştinilor. Creştinismul devine religie permisă în imperiu şi chiar religie de stat în vremea împăratului Teodosie cel Mare, 379-395.

Împăratul Constantin a murit în anul 337, la zece ani de la trecerea la cele veşnice a mamei sale. Împărăteasa Elena, mama Sfântului Constantin, este cea care a descoperit, pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost răstignit Hristos. A zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret şi multe alte sfinte locaşuri.

Vă reamintim că, de Ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, aproape două milioane de români îşi serbează ziua de nume. Dacă nu aveţi idei, găsiţi aici mesaje, felicitări şi urări pentru cei care îşi serbează onomastica pe 21 mai.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 9 voturi
Întrebarea zilei
IPS Teodosie: Femeile abuzate să îşi ducă crucea. Sunteţi de acord cu această declaraţie?
Observator » Stiri sociale » Sărbătoare 21 mai 2024. Cine au fost Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena