Antena Meniu Search
x

Video Eroare majoră pe Stema Bucureştiului: confuzia datează de 160 de ani. Ce este în neregulă cu emblema Capitalei

Stema Bucureştiului va fi înlocuită. Pe ea apare un sfânt greşit. Îl cheamă tot Dimitrie, dar nu este cel considerat ocrotitorul oraşului. Confuzia pare că datează de 160 de ani, dar acum, viceprimarul este hotărât să pună lucrurile în ordine. 

de Redactia Observator

la 26.01.2024, 21:55

Vezi și

Confuzia heraldică a fost făcută între doi sfinţi cu acelaşi nume şi care sunt sărbătoriţi la diferenţă de o zi. Patronul spiritual al Bucureştiului este celebrat pe 27 octombrie, iar cel care apare pe emblemă, pe 26 octombrie. 

Acum, pe steama Bucureştiului apare Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. A trăit în secolul al treilea, la Salonic şi s-a lăsat ucis în numele credinţei. Dintr-o eroare, apare pe blazonul capitalei în locul Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov, păstor de vite care şi-a dedicat toată viaţa ortodoxiei. Eroarea poate fi scuzabilă, totuşi. Sub numele Dimitrie sunt cunoscuţi 23 de sfinţi pe care îi cinsteşte Biserica Ortodoxă Română.

Nevoia de schimbare este susţinută de Biserica Ortodoxă

Vasile Bănescu purtătorul de cuvânt al BOR: Sfântul Dimitrie cel Nou aşa cum ştim este şi ocrotitorul Bucureştilor, este canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 1955 şi moaştele lui au fost aduse în secolul XVIII, aici la această Catedrală. 

Pe acelaşi subiect

Preot Nicolai Horga: Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov, este un sfânt mai nou apărător al Bucureștiului, a fost pastor de vite, dar pentru dragostea lui față de Dumnezeu, a avut o viață exemplară, moaștele lui au fost aduse la București de Hagi Dimitrie. Le-a răscumpărat de la turci și sunt expuse la Catedrala din Patriarhia Română și nu numai că se fac pelerinaje la Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, dar este cinstit și în întreaga țară.

Unii istorici spun că nu este vorba de o greşeală

Unii istorici spun că nu vorbim de o greşeală, ci mai degrabă de un context istoric diferit. Stema Bucureştiului a fost stabilită în 1864 şi este posibil ca intenţionat să fi fost pus pe ea un soldat şi nu un călugăr. 

Tudor Vişan Miu, istoric: Putem să ne gândim că această stemă a fost creată într-un moment istoric în care România avea interesul să afizeze o anumită forţă, inclusiv militară, ori când pui un călugăr pe stema Capitalei sigur că transmiţi un alt mesaj. Dacă s-ar schimba pentru a se reprezenta Sfântul protector al Capitalei s-ar întrerupe o tradiţie care a durat din 1868 până astăzi.

Bucureştenii nici nu au sesizat diferenţa, iar înlocuirea stemelor în tot oraşul li se pare prea costisitoare. 

O comisie de la Patriarhia Română a realizat pictura Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou care va fi prezent pe stema Capitalei. Schimbarea depinde de votul din Consiliul Municipal. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Eroare majoră pe Stema Bucureştiului: confuzia datează de 160 de ani. Ce este în neregulă cu emblema Capitalei