Antena Meniu Search
x

Sărbătoare cu cruce roşie pe 26 decembrie 2023. Ce este Soborul Maicii Domnului

Românii se pregătesc intens pentru sărbătorile de sfârşit de an, însă puţini ştiu că, pe 26 decembrie 2023, în a doua zi de Crăciun, sărbătorim şi ceea ce se cheamă Soborul Maicii Domnului.

de Redactia Observator

la 26.12.2023, 06:44

Soborul Maicii Domnului se prăznuieşte pe 26 decembrie 2023
Soborul Maicii Domnului se prăznuieşte pe 26 decembrie 2023 - crestinortodox.ro
  • Soborul Maicii Domnului se prăznuieşte pe 26 decembrie 2023.

Luna decembrie este, prin definiţie, una a sărbătorilor de iarnă, începând cu Sfântul Nicolae şi continuând cu cele trei zile ale Crăciunului şi cu sfârşitul de an, când cu toţii ne facem bilanţul, dar şi planurile pentru următorul an.

Puţină lume însă ştie că pe 26 decembrie 2023, în a doua zi de Crăciun, sărbătorim, cu cruce roşie, ceea ce se cheamă Soborul Maicii Domnului. Tot atunci este sărbători şi Sfântul Nicodim de la Tismana.

Ce semnificaţie are Soborul Maicii Domnului, sărbătoarea de pe 26 decembrie

Pentru a afla ce semnificaţie are Soborul Maicii Domnului am apelat la crestinortodox.ro, iar sursa amintită precizează că "acest cuvânt bisericesc, "sobor", însemnează "adunare de oameni" şi, în împrejurarea de acum, el vrea să spună două lucruri: întâi, cuvântul acesta este o chemare către cei credincioşi, să ne adunăm astăzi, în cinstea Maicii Domnului, aici pe pământ; dar, pe de altă parte, cuvântul "sobor" ne aduce aminte că Maica Domnului se află preaslăvită, fără de asemănare, în mijlocul tuturor Sfinţilor fericiţi din ceruri şi că, aşa fiind, adunarea noastră de astăzi, de pe pământ este, de fapt, o împreună-prăznuire a noastră cu cetele tuturor Sfinţilor şi Îngerilor din ceruri".

Pe acelaşi subiect

Practic, pe 26 decembrie 2023, "adunarea cea cerească se uneşte, astăzi, cu adunarea noastră pământească, la cinstirea Maicii Domnului".

Tradiţii româneşti pentru Soborul Maicii Domnului

Cum era de aşteptat, românii se bucură de numeroase tradiţii inclusiv pentru ziua în care prăznuim sărbătoarea cu numele de "Soborul Maicii Domnului". Printre altele, se spune că cine munceşte în această zi va avea ghinion în anul ce vine.

De asemenea, tradiţia spune că, în ziua Soborului Maicii Domnului, nu ai voie să faci curăţenie, să dai cu mătura sau să speli rufe.

Coincide cu a doua zi de Crăciun

Deşi la prima vedere poate părea că e doar o coincidenţă, trebuie spus că nu întâmplător prăznuim ziua Soborului Maicii Domnului în a doua zi de Crăciun.

Se spune că prăznuim Soborul Maicii Domnului pe 26 decembrie 2023, în a doua zi de Crăciun, tocmai pentru a fi imediat după Naşterea Domnului şi astfel se uneşte pe veci toată omenirea cu Dumnezeu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri sociale » Sărbătoare cu cruce roşie pe 26 decembrie 2023. Ce este Soborul Maicii Domnului