Antena Meniu Search
x

Sase ciobani vor pleca in transhumanta cu 300 de oi din Brasov pana in Cehia

Sase ciobani (doi romani, doi polonezi si doi ucrainieni) cu o turma de 300 de oi vor pleca pe 11 mai, din Brasov pana in Cehia, parcurgand astfel 1.400 de kilometri, avand ca scop reconstituirea unui vechi obicei specific mocanilor ardeleni – transhumanta

Ciobanii vor pleca sambata, 11 mai, din Rotbav, Brasov si vor ajunge in Cehia pe data de 14 septembrie, trecand prin cinci tari : Romania, Ucraina, Polonia, Slovacia si Republica Ceha, de-a lungul arcului carpatic. Acest proiect este realizat de Asociatia “Transhumanta” din Romania si “Pasterstwo Transhumancyjne” din Polonia.

Se pare ca proiectul a luat nastere in 2010 in urma participarii la un targ de produse traditionale din Torino, unde George Catean, presedintele Asociatiei “Transhumanta”, s-a intalnit cu ciobani polonezi. Astfel, a descoperit ca au un vocabular, haine si obiceiuri asemenatoare, acolo aflandu-se urmasi ai ciobanilor veniti din Transilvania si stabiliti pe acele meleaguri.

Oile vor parcurge circa 14 kilometri pe zi, iar cele 300 de animale vor fi donate in Ucraina populatiilor sarace de acolo. Potrivit lui George Catean, scopul proiectului este de „a trage un semnal de alarma asupra civilizatiei care se afla de-a lungul arcului carpatic, civilizatie care se bazeaza pe agricultura de subzistenta, ale carei stil de viata este legat de traditie, civilizatie care s-a dezvoltat in secole, care are o cultura comuna, care foloseste un vocabular ciobanesc identic, haine traditionale asemanatoare, civilizatie care se poate pierde in contextul conditiilor de globalizare existente.”

Cei prezenti pe data de 11 mai la eveniment vor asista la ritualurile pastorale premergatoare plecarii, dar si la demonstratii de tuns manual al oilor sau de fabricare traditionala a branzei si spectacole de muzica populara.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri sociale » Sase ciobani vor pleca in transhumanta cu 300 de oi din Brasov pana in Cehia