Antena Meniu Search
x

Scandalul retrocedărilor ilegale: Prințul Paul rămâne în arest la domiciliu

Prințul Paul va fi cercetat în continuare în stare de arest la domiciliu, în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa

Prințul Paul va fi cercetat în continuare în stare de arest la domiciliu, în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa, a decis luni definitiv Înalta Curte de Casație și Justiție.

Instanța a respins luni contestația DNA față de decizia Curții de Apel Brașov de plasare în arest la domiciliu a prințului Paul.

În același dosar sunt cercetați Remus Truică, avocatul Robert Roșu, în arest la domiciliu, Dan Andronic, Marius Marcovici și Lucian Mateescu, sub control judiciar.

Potrivit DNA, Remus Truică este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, spălare de bani, dare de mită și complicitate la abuz în serviciu, iar Dan Andronic de constituire de grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență.

De asemenea, prințul Paul a fost pus sub acuzare pentru cumpărare de influență, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii susțin că, începând cu noiembrie 2006, Remus Truică, avocatul Robert Roșu și alte persoane au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de prințul Paul. Ulterior, la acest grup au aderat Dan Andronic, Marius Marcovici și Lucian Mateescu.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins atât contestaţiile formulate de Remus Truică, prinţul Paul, avocatul Robert Roşu, Dan Andronic, Claudiu Mateescu şi Marius Marcovici, cât şi pe cele ale procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie Braşov şi a menţinut măsurile preventive dispuse de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Braşov.

Decizia instanţei supreme este definitivă, astfel că Remus Truică, prinţul Paul şi Robert Roşu rămân în arest la domiciliu, iar Dan Andronic, Claudiu Mateescu şi Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, vor fi cercetaţi sub controlul judiciar.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov au cerut ICCJ arestarea preventivă a inculpaţilor din dosarul retrocedării ilegale de terenuri, în timp ce Truică, prinţul Paul, Roşu, Andronic, Mateescu şi Marcovici au solicitat înlocuirea măsurilor preventive dispuse de Curtea de Apel Braşov cu alte măsuri.

Astfel, prințul Paul i-a promis lui Remus Truică și asociaților săi o cotă importantă, între 50% și 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România și, ulterior, le-a și dat acestora bunurile, pe măsura obținerii lor, în schimbul intervenției pe lângă funcționari publici cu atribuții în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate din București și din alte județe din țară sau asupra judecătorilor.

Pe 1 noiembrie 2006, a fost încheiat un contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietății, între prințul Paul și SC Reciplia SRL, reprezentată de Truică.

"În concret, acest contract redactat de Robert Roșu prevede că Paul Philippe al României, în calitate de cedent, transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente și viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate și identificate în contract (între care și 'Ferma Băneasa' cu un teren în suprafață de 28,63 ha). Reciplia SRL se obligă să plătească în anumite condiții o sumă de bani și să asigure sprijin și asistență în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, Paul Philippe al României a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienței ilicite a bunurilor retrocedate, antecontracte de vânzare-cumpărare, înțelegeri ('înțelegerea' din data de 13.04.2011 și actul adițional la aceasta)", susțin procurorii.

Potrivit DNA, în 2008, urmare a unei notificări formulate de prințul Paul, având ca obiect Ferma regală Băneasa, transmisă spre soluționare Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Plantelor București, urmărind obținerea de foloase necuvenite, acesta, împreună cu Roșu și Truică, l-a ajutat pe directorul institutului să îi determine pe membrii Consiliului de administrație să aprobe solicitarea depusă cu încălcarea dispozițiilor legale.

Anchetatorii mai arată că prințul Paul cunoștea că documentația este incompletă, că nu sunt îndeplinite condițiile legii pentru retrocedarea terenului, a participat la discuțiile din ședința CA al institutului și a exercitat presiuni asupra membrilor acestuia (prin invocarea descendenței sale, dar și a unor pretenții de daune în cazul respingerii cererii).

Drept urmare, prin Decizia nr. 30 din 26 septembrie 2008, CA al institutului a dispus nelegal restituirea în natură a Fermei regale Băneasa, iar, în aceeași zi, a fost încheiat și protocolul de predare — preluare a terenului, cu toate că acesta nu fusese identificat.

"Decizia de restituire este abuzivă, cererea nefiind însoțită de documente justificative din care să rezulte calitatea de moștenitor îndreptățit sau incidența Legii 10/2001 raportat la situarea terenului, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii, cauzându-se prejudicierea statului român cu suma de aproximativ 136 milioane euro (echivalent a aproape 500,4 milioane lei). Această sumă reprezintă totodată folos necuvenit pentru Paul Philippe al României, Remus Truică și asociații acestuia în grupul infracțional", mai spun procurorii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Stiri sociale » Scandalul retrocedărilor ilegale: Prințul Paul rămâne în arest la domiciliu