Antena Meniu Search
x

Schimbarea la Faţă a Domnului sau Obrejania. Ce nu ai voie să faci în 6 august, ca să fii ferit de rele

Schimbarea la Faţă a Domnului, numită în popor şi Obrejania, se sărbătoreşte în data de 6 august, fiind considerată ziua graniţă dintre vară şi toamnă. Sfinţii părinţi învaţă ce nu ai voie să faci în această zi, ca să fii ferit de rele şi să îţi meargă bine.

Schimbarea la Faţă a Domnului, numită în popor şi Obrejania, se sărbătoreşte în data de 6 august, fiind considerată ziua graniţă dintre vară şi toamnă. Sfinţii părinţi învaţă ce nu ai voie să faci în această zi, ca să fii ferit de rele şi să îţi meargă bine.

Această sărbătoare aminteşte de minunea petrecută pe muntele Tabor, unde Hristos îşi descoperă dumnezeirea Sa prin natura umană pe care a asumat-o, iar ucenicii au putut vedea Lumina dumnezeiască. Evanghelistul Matei spune „Şi a stralucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei 17, 2).

Ce să nu faci de Schimbarea la Faţă a Domnului 

Cei care nu ţin sărbătoarea vor fi uscaţi şi gălbejiţi, iar cine va spăla haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe. Fetele care se spală pe cap în ziua Schimbării la Faţă nu le mai creşte părul, iar oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa acestei zile, vor muri până la sfârşitul anului.

Pe acelaşi subiect

În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de către cineva, că aşa vei fi tot anul. Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă, sigur vor fi vindecaţi.

Schimbarea la Faţă a Domnului, numită în popor şi Obrejania, se sărbătoreşte în data de 6 august

Femeile însărcinate, dacă vor ţine post azi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi. Tot în această zi este bine de evitat călătoriile deoarece se spune că vă veţi rătăci.

Cu ocazia Schimbării la Faţă este dezlegare la peşte, pentru ca creştinii să se bucure de praznicul ce are loc în timpul postului Sfintei Marii.

Pentru spor şi sănătate, se duc la biserică ofrande, în special struguri, care se sfinţesc şi se împart în memoria rudelor decedate.

Schimbarea la Faţă 2018 - Obiceiuri

În satele româneşti încă mai este păstrat viu spiritul acestei sărbători, de care sunt legate o serie întreagă de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii.

În această perioadă se sfinţesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat, recoltele. Credincioşii duc la biserică prinoase din roadele pe care le au pentru a fi binecuvântate de preot şi împărţite celor sărmani. De asemenea, viii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuţi în nefiinţă, ci să facă pomană în amintirea şi pentru sufletul acestora.

Din 6 august, toamna începe să-şi intre în drepturi. De acum înainte, iarba nu mai creşte, păsările se pregătesc să plece spre ţările calde, insectele se pregătesc să intre în pământ. Frunzele copacilor încep să ruginească.

Schimbarea la Faţă a Domnului, numită în popor şi Obrejania, se sărbătoreşte în data de 6 august

Tradiţii de Schimbarea la Faţă

Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâta. În popor se spune că, dacă în postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, iarnă care va veni va fi una plină de ninsori.

Este bine ca, până la această dată, ţăranii să termine de cosit şi de adunat fânul. De acum încolo iarba şi florile doar îmbătrânesc, diminuând calitatea furajului. Acum se culeg şi ultimele plante de leac. În această zi se poate începe şi gustatul boabelor de struguri. Deşi încă nu sunt coapte şi ţi se sterpezeşte gura de la ele, tradiţia le atribuie un rol vindecător şi se spune că sunt bune de leac pentru cei care au intestinele sensibile.

O veche superstiţie spune că nu e bine să te mai scalzi în apele repezi de munte, că apele se răcesc, iar cerbii vin să le spurce şi creşte riscul îmbolnăvirilor. Tot de acum este bine să nu se mai doarmă afară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Stiri sociale » Schimbarea la Faţă a Domnului sau Obrejania. Ce nu ai voie să faci în 6 august, ca să fii ferit de rele