Antena Meniu Search
x

5 lucruri la care să te aștepți atunci când începi construcția unei case

Casele au detronat apartamentele cu trei camere în topul cumpărăturilor de pe piața imobiliară, iar asta în condițiile în care nu intrau în top trei în urmă cu câțiva ani.

de Redactia Observator

la 10.06.2019, 11:33

Construcția unei case de la zero
Sfaturi pentru construcția unei case - Shutterstock / Copyright: Katarzyna Wojtasik

Casele au detronat apartamentele cu trei camere în topul cumpărăturilor de pe piața imobiliară, iar asta în condițiile în care nu intrau în top trei în urmă cu câțiva ani.

Tot mai multe persoane preferă confortul și spațiul pe care ți-l oferă o casă spre deosebire de un apartament la bloc, iar majoritatea celor care fac această alegere sunt familiile cu copii, aflate în căutarea unei curți spațioase, în care cei mici să se joace în siguranță în aer liber.

Deși există firme care vând case la cheie, foarte mulți români aleg să își construiască o casă de la zero, astfel încât să se asigure că e compartimentată exact așa cum își doresc ei și că spațiul este cât se poate de bine organizat. Construcția unui imobil este însă un proiect ambițios, dar mai ales costisitor. Nu costă numai bani, ci și efort și mult timp, așa că dacă ai în plan să îți construiești propria casă, este bine să știi de pe acum la ce te înhami și la ce ar trebui să te aștepți:

Va fi ca și când ți-ai luat un al doilea job

În primele etape, cele ale săpării și turnării fundației, precum și ridicarea scheletului casei nu vei fi solicitat foarte mult, mai ales dacă ai pus pe foaie un proiect concret, iar echipa de muncitori pe care ai angajat-o știe foarte bine ce are de făcut. Însă odată ce construcția ajunge în etapa următoare, lucrurile se vor schimba complet. În primul rând, va trebui să ai bugetul deja pregătit, pentru că vei scoate bani din buzunar aproape zilnic. Materialele pe care le vei cumpăra inițial nu vor fi suficiente, cel mai probabil. Muncitorii te vor suna aproape zilnic pentru a-și semnala cantitatea și materialele de care mai au nevoie.

Tocmai din cauza acestui efort, este indicat să nu începi construcția unei case într-o perioadă deja stresantă sau de tranziție. Dacă ți-ai schimbat jobul, ți-a venit pe lume primul copil sau dacă relația ta cu partenerul de viață este într-o perioadă dificilă, atunci s-ar putea să vrei să mai amâni o perioadă proiectul de anvergură pentru noua ta casă.

Angajează echipa potrivită

Dacă nu ai niciun fel de experiență în construirea unei case, atunci angajarea unei echipe serioase de muncitori este poate cel mai important lucru pe care va trebui să îl faci. Este esențial să lucrezi cu niște oameni de încredere, pe ale căror sfaturi să te poți baza și care să îți facă recomandări în deplină cunoștință de cauză. Vei lucra îndeaproape cu aceștia, pe termen lung, astfel că este extrem de important să poți avea încredere în sfaturile lor.

Pe lângă acest aspect, mai trebuie să iei în calcul și faptul că ai la dispoziție niște bani pe care nu vrei să îi vezi aruncați pe fereastră. De aceea, atunci când cauți o echipă de construcții nu ezita să verifici catalogul firmei cu care vrei să lucrezi. Astfel, poți afla din timp detalii despre firma respectivă: cifra de afaceri cu care operează, profitul, numărul de angajați ori dacă are facturi neplătite către alți furnizori. Toate aceste date te pot ajuta să îți faci o părere despre seriozitatea oamenilor cu care vei lucra.

Ia în calcul angajarea unui designer de interior

Dacă nu ai niciun fel de aplecare spre designul de interior, s-ar putea ca amenajarea casei să îți dea bătăi serioase de cap și să te coste mai mult decât ai fi estimat inițial. Pentru cineva care nu se pricepe la alegerea unui stil de amenajare, la căutarea, selectarea și potrivirea pieselor de mobilier și ale decorațiunilor, să amenajeze o casă de la zero poate fi o misiune imposibilă.

În schimb, un designer de interior nu numai că îți poate personaliza locuința după propriile tale gusturi, dar te poate scuti și de unele cheltuieli inutile pe care le-ai face fără să îți dai seama. În general, tariful unui designer de interior este personalizat pentru fiecare client în parte, în funcție de anvergura proiectului și de dimensiunile locuinței. Poți încerca să ceri câteva oferte de la firme de design interior și să vezi apoi dacă este rentabil pentru tine să investești într-un astfel de serviciu.

Gândește-te de la bun început cum vrei să arate camerele

Deși casa ta este încă în construcție, este bine să știi încă de la început cam cum ți-ai dori să arate încăperile. Acest lucru este extrem de important pentru a stabili cum și unde vei construi ferestrele, care sunt spațiile de care ai nevoie și de care nu te poți lipsi, unde vei amplasa piesele de mobilier, care sunt zonele în care vei avea nevoie de mai multă lumină naturală etc. Toate aceste aspecte sunt importante și pentru a stabili circuitul rețelei sanitare și a celei electrice, iar cu cât știi mai din timp cum ar trebui să arate casa, cu atât riști mai puțin să ai cheltuieli neprevăzute la final.

Pregătește-te să aloci un buget mai mare decât te așteptai

Bugetul de care dispui pentru a-ți construi casa ar trebui să fie unul flexibil. În momentul în care ai decis să construiești este important să te asiguri că ai toți banii necesari și că nu te bazezi pe fonduri pe care nu le-ai obținut încă.

De asemenea, ar fi bine să ai pusă deoparte și o sumă consistentă pentru situații neprevăzute, astfel încât să nu ajungi în situația de a fi nevoit să sistezi construcția până când faci rost de bani. Nu te baza numai pe estimările firmei de construcție, ci încearcă să afli niște sume de la cunoștințele tale care au trecut printr-un asemenea proiect ori de la vecini, astfel încât să ai o viziune de ansamblu asupra costurilor pe care le presupune construcția propriei tale case.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Katarzyna Wojtasi

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » 5 lucruri la care să te aștepți atunci când începi construcția unei case