Antena Meniu Search
x

Șpagă în loc de amenzi și impozite. O angajată a Primăriei Sectorului 5 trecea datorii pe numele morților, în schimbul unei sume de bani

Vezi și

În loc să-şi plătească impozitele şi amenzile, sute de bucureşteni au preferat să plătească şpagă. În schimbul unui plic cu bani, o angajată a Primăriei Sectorului 5 le ştergea din sistem toate datoriile către stat. Şi uneori chiar le muta, dintr-un click, pe numele unor persoane decedate.

Veronica Pârvan este funcţionarul public care îi scăpa pe datornici de amenzi. Lucrează la Direcţia de Taxe şi Impozite a Sectorului 5, o instituţie făcută celebră de aceste imagini, cu mai mulţi contribuabili în genunchi. 

Cine nu voia să îngenuncheze la ghişeu, apela la ea. Angajata Primăriei era salvarea celor în prag de executare silită. O spun chiar datornicii. 

"Iniţial nu am vrut să dau mită, am mers la Direcţia de Taxe şi Impozite cu o ciocolată franţuzească. Inculpta şi-a dat ochii peste cap şi mi-a spus că din 1989 dulciurile nu mai ajută pe nimeni, că pot să mi le bag în... Am întrebat-o ce vrea, iar dânsa mi-a spus că vrea <<ochii dracului>>", este declaraţia unui martor.

După 3 luni de filaj, procurorii au aflat că inspectorul avea reguli. La taxe şi impozite nu se venea cu flori şi ciocolată, ci mita trebuia să fie într-un plic mare, astfel încât eventualii curioşi să creadă că a primit acte spre analiză.

Metoda era simplă. Femeia accesa baza de date, unde avea două opţiuni: fie să anuleze datoriile, fie să le transfere în contul altcuiva. Dintr-un click, amenda se muta pe numele unui mort, iar fiecare modificare era transmisă de la Serverul Direcţiei de Taxe şi Impozite către calculatoarele Primăriei Sectorului 5. Astfel, în conturile statului nu mai ajungea niciun leu. Banii, de obicei jumătate din valoarea datoriilor, intrau direct în buzunarul funcţionarei. Chiar şi în rate. 

"Nu am dispus de banii necesari achitării restanţelor, dar inculpata a fost amabilă. A acceptat să negociem şi să îi plătesc mita în trei rate egale. La ultima rată, mi-a spus că şi prietenii mei, dacă au datorii, pot să o caute", susţine un martor.

În numai doi ani, femeia a strâns din mită o avere. 

În 2015, Inspectorul menţiona în declaraţia de avere că are un credit de 15.000 de euro care e scadent în 2024. Un an mai târziu, creditul e achitat, deşi femeia câştigă doar 1500 de lei pe lună, adică puţin peste 300 de euro.

Femeia este sub control judiciar, iar cei care i-au dat mită vor fi audiaţi pentru dare de mită şi uz de fals. Şi, evident, vor fi obligaţi să îşi plătească datoriile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Șpagă în loc de amenzi și impozite. O angajată a Primăriei Sectorului 5 trecea datorii pe numele morților, în schimbul unei sume de bani