Antena Meniu Search
x

Video Spitalele din Bucureşti, sufocate de numărul mare de persoane infectate cu noul coronavirus. Reportaj de la Institutul Matei Balş

Sunt prea mulţi pacienţi şi prea puţine locuri în spitale. Medicii s-au văzut nevoiţi să transforme inclusiv propriile cabinete în saloane pentru bolnavi. Cei internaţi in secţii se pot considera norocoşi. Alţii aşteaptă zile întregi în camerele de gardă eliberarea unui pat.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 24.03.2021, 20:41

Vezi și
  • 200 de persoane ajung, zilnic, la Institutul Matei Balş, cu infecţii cu noul coronavirus.

E o linişte apăsătoare în Camera de Gardă de la Matei Balş. Spaţiul a fost transformat în secţie de aşteptare: "Aglomeraţie mare, locuri lipsă, cu greu am găsit un loc în pat. Au tot venit ambulanţe, unele care au lăsat pacienţi, altele care au fost redirecţionate că nu erau locuri". 

Înainte de pandemie, aici erau cabinete de consultaţie. Acum, au fost transformate în saloane. Toate sunt pline: "Înainte era Camera de Gardă de la Pediatrie şi acum sunt internaţi adulţi. Sunt adulţii care aşteaptă un loc".

Această femeie de 69 de ani s-a tratat iniţial acasă. Apoi, starea ei s-a agravat şi o ambulanţă a adus-o la Balş. De două zile aşteaptă să se elibereze un pat într-un spital: "Cum e? E rău, vă daţi seama. Patul tare, nu poţi să îţi faci o toaletă, să te schimbi, să... e Camera de Gardă pasageră, nu e salon... Tot aştept...". 

Şansa la viaţă se câştigă la loteria paturilor. E realitatea dură din spitalele din Capitală, care sunt sufocate de numărul mare de pacienţi care fac forme grave de COVID-19. În Camera de Gardă de la Matei Balş sunt 25 de bolnavi care aşteaptă ca medicii să le găsească un pat liber într-un spital. Unii stau aici chiar şi de 72 de ore.

Pe acelaşi subiect

De trei zile stă în Camera de Gardă şi acest bărbat. Ce a văzut aici nu va uita niciodată: "Un coleg se sufocase din cauza tusei, se făcuse vânăt la faţă, nu mai putea săracul. Mi-e teamă să nu mor, e chinuitor să mori sufocat".

Cei din saloanele improvizate primesc oxigen. Alţii, în stare puţin mai bună, stau pe un scaun în holul de aşteptare. Copleşiţi de gânduri şi afectaţi de boală, oamenii se roagă să se elibereze undeva un pat. Această bătrână de 77 de ani tocmai a fost anunţată că va fi transferată la Colentina. 

200 de persoane infectate cu noul coronavirus ajung, zilnic, la Insitutul Matei Balş din Bucureşti

200 de oameni infectaţi vin zilnic la Camera de Gardă. Unii, plimbaţi înainte pe la alte spitale unde nu există locuri. Medicii de la Balş anunţă periodic Dispeceratul să nu mai trimită ambulanţe pentru că nu mai fac faţă. 

Andra Maxim, medic Camera de Gardă Matei Balş: Pot să vă spun cum sunt eu: epuizată! Este o stare de oboseală cronică care se tot acumulează, se tot acumulează, dar ne străduim.

Iar ce e mai rău abia urmează, cred medicii. 

Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balş: Va fi o perioadă grea, cu un număr mare de infectări. Ar fi necesare mai multe locuri, spitalele mari să vină cu dublu circuit în aşa fel încât să poată primi pacienţi  

Saloanele spitalului sunt şi ele pline, inclusiv cele pentru copii. Se eliberează cam 50 de paturi în fiecare zi, dar nu rămân aşa mult timp. Cei din Urgenţe le ocupă imediat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Spitalele din Bucureşti, sufocate de numărul mare de persoane infectate cu noul coronavirus. Reportaj de la Institutul Matei Balş