Antena Meniu Search
x

Video Spitalele din ţară, adevărate bombe cu ceas: Fără autorizații de incendiu

Spitalele din ţară sunt bombe cu ceas oriunde te uiţi. Dacă în Capitală sunt nereguli, clar problemele nu-i ocolesc pe cei din provincie. Cele mai mari unităţi sanitare din Galaţi şi Brăila nu au autorizaţie de securitate la incendiu.

de Adrian Obreja

la 03.02.2021, 17:56

Vezi și
  • Nereguli scoase la iveală de controale
  • Totul pregătit până la urgenţă
  • Probleme şi la Focşani

Ba mai mult, uşile saloanelor de la Terapie Intensivă se deschid spre interior, IAR  paturile cu pacienţi nu încap prin ele. În Vrancea, la spitalul judeţean maşinile de pompieri nu pot ajunge până la clădire, în caz de incendiu. Iar problemele nu se opresc aici.

Nereguli scoase la iveală de controale

O serie de nereguli grave au fost scoase la iveală, la controlul făcut de Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, la finalul anului trecut în spitalele din ţară.  

La cele mai importante două unităţi sanitare din Galaţi, atât la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Cât şi la Spitalul de Urgenţă pentru Copii, există probleme în cadrul secţiilor ATI. Aici la Spitalul Judeţean de Urgenţă există saloane pe sectia ATI, unde uşile se deschid spre interior, ceea ce face o evacuare a pacienţilor mult mai grea.

Celălalt spital, cel de urgenţă pentru copii, uşile saloanelor de pe secţia ATI sunt mai înguste decât paturile din interior, ceea ce înseamnă că pacienţii trebuie mutaţi pe tărgi pentru a fi evacuaţi.

Dr. Iuliana Moraru, purtător de cuvânt Spital de Urgenţă pentru Copii: "În momentul în care s-a modernizat secţia, paturile de Terapie Intensivă de la momentul respectiv erau mai înguste şi puteau să iasă pe uşile respective. În timp criteriile obligatorii ale Ministerului Sănătăţii ne-a obligat să achiziţionăm paturi de un anumit standard de Terapie Intensivă, care sunt mai late şi care într-adevăr pe anumite saloane nu mai pot fi scoase pe uşă".

Totul pregătit până la urgenţă

În secţia de ATI a Spitalului Judeţean la prima vedere totul pare în regulă. Planurile de evacuare sunt afişate, stingătoarele sunt la locul lor. Totul până când vine vorba de o urgenţă...

"Saloanele astea ies prin faţă, celelalte ies prin spate. Avem un buton de panică, este conectat la centrală, centrala ştie mai departe ce are de făcut", spune o asistentă. 

Autorizaţiile de securitate la incendiu lipsesc de la aceste unităţi sanitare. Atât la Galaţi, cât şi la Brăila. Peste tot motivul este acelaşi: se fac lucrări de modernizare. 

Delia Raşnoveanu - spital judeţean Brăila: "Cladirea principală, corpul A, din câte ştiu, eu nu a avut niciodată autorizaţie la incendiu. Corpul B, fostul spital 3, este monument istoric, de asemenea nu a avut niciodata. Angajatii, indiferent de ture, ştiu ce au de facut, s-ar descurca intr-o situatie de genul asta? Eu sper că da". 

Probleme şi la Focşani

Probleme sunt şi la Focşani. Aici, la spitalul Judeţean, în caz de incendiu maşinile pompierilor nu pot ajunge până lâgă clădire. Iar instalaţia electrică veche, are improvizaţii, defecţiuni şi este suprasolicitată. 

Alina Cosma, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Focşani: "Deja s-au inlocuit prizele uzate din cauza suprasolicitarii. Iar in acest moment suntem in perioada de expertiza a instalatiei electrice". 

La suprafaţă prizele au fost înlocuite, dar reţeaua este aceeasi, veche şi cu probleme. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Spitalele din ţară, adevărate bombe cu ceas: Fără autorizații de incendiu