Antena Meniu Search
x

Detalii despre starea primului copil cu Covid din România care ajunge la Terapie Intensivă: "Are afectare pulmonară și cardiacă"

Primul copil român infectat cu coronavirus şi internat la Terapie Intensivă este dependent de oxigen. Sindromul rar declanşat de virus i-a atacat plămânii şi inima, iar medicii fac eforturi uriaşe să-l salveze. În total, sunt 460 de pacienţi internaţi la ATI. 1.679 de oameni au fost diagnosticaţi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. Iar 27 au murit. În spitale, sunt aproape 7.000 de bolnavi.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 17.09.2020, 22:44

Vezi și
  • Copilul de nouă ani s-ar fi infectat în același timp cu părinții săi.
  • Copilul a dezvoltat simptome asemănătoare bolii Kawasaki.
  • Cele mai importante subiecte ale momentului sunt la Observator 19, Antena 1.

Primul copil pozitiv la Covid-19 şi internat la Terapie Intensivă se luptă în continuare pentru viaţă la Spitalul Victor Gomoiu din Bucureşti. 

Livia Vlădoiu, șefa Secției de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Gomoiu: Are afectare pulmonară și cardiacă, el este cu afectare multisistemică, pe toate organele. Este dependent de oxigen.

Medicii cred însă în recuperarea lui. În ultimele ore, starea lui s-a mai ameliorat. 

Medicii bănuiesc că băieţelul s-a infectat cu virusul SARS-CoV-2 acum trei săptămâni, când părinţii lui au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Doctorii din Buzău l-au testat pe cel mic, dar rezultatul a fost negativ. Sâmbătă a ajuns la Spitalul Gomoiu. Doctorii l-au testat PCR din nou şi, de data aceasta, rezultatul a fost pozitiv. De altfel, copilul are şi anticorpi pentru SARS-CoV-2.

Băieţelul în vârstă de nouă ani este primul copil român diagnosticat cu sindromul multisistemic inflamator asociat cu SARS-CoV-2. Practic, în loc să lupte cu virusul, celulele din corpul lui i-au atacat şi organele. Cele mai afectate sunt plămânii şi inima.

Alexis Cochino, medic imunolog: A fost, practic, o exagerare a sistemului imun, e ca şi cum ţi-ar intra o muscă şi în loc să dai cu pliciul după ea, detonezi o bombă atomică. Sigur că o să moară şi musca, dar o să dărâmi şi casa.

Sindromul, asemănător bolii Kawasaki, provoacă inflamarea organelor şi a vaselor de sânge şi poate duce la deces. Primii care s-au întrebat dacă există o legătură între infecţia cu SARS-CoV-2 şi acest sindrom au fost medicii americani. Sute de copii au fost diagnosticaţi cu această afecţiune şi nu toţi au supravieţuit. 

Diana Ionescu, director medical Spitalul Gomoiu: Nu au mai fost în România din ştiinţa noastră, este un sindrom foarte rar. Să înţeleagă toţi părinţii şi toată lumea că nu trebuie să creăm o isterie medicală, asta nu înseamnă că orice copil care este infectat cu SARS-CoV-2 va face PIMPS sau va face Kawasaki. 

Medicii spun că sindromul poate să apară chiar şi la şase luni după vindecare. Până acum, 6720 de copii au fost diagnosticaţi cu Covid-19 în ţara noastră. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: În acest moment, la Bucuresti sunt 30 de paturi pentru copii, ATI, din care patru sunt pentru nou născuți. La nivel național sunt 67 de paturi.

Un copil şi 459 de adulţi sunt acum internaţi în secţiile de Terapie Intensivă. 1.679 de români au fost depistaţi pozitiv în ultimele 24 de ore, iar 27 de oameni au murit. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri sociale » Detalii despre starea primului copil cu Covid din România care ajunge la Terapie Intensivă: "Are afectare pulmonară și cardiacă"